Közélet

Nem hervadnak el a lányok Ópusztaszeren sem + FOTÓK

Nem hervadnak el a lányok Ópusztaszeren sem + FOTÓK

2016. március 28., hétfő
Nem hervadnak el a lányok Ópusztaszeren sem + FOTÓK
160328husvet_onte389

Vízbevető hétfővel folytatódott a Szeri Húsvét az Ópusztaszeri Nemzet Történeti Emlékparkban, a Menyecskéket a hagyomány szerint meglocsolták: kit egy vagy két vödör hideg vízzel, kit rózsavízzel.

A

Szeri Húsvét

másnapja, vagyis vízbevető hétfő a locsolkodás, a vendégeskedés napja, ennek megfelelően a legények lovaskocsival járva meglátogatták a lányokat, hogy rózsavízzel meglocsolják őket, volt azonban, aki a biztos "kezelést" kapott az elhervadás ellen egy vödör víz formájában. A hétfő fénypontja a hagyományos húsvéti locsolkodás volt lovaskocsival. közreműködött a Nyenyere Egylet, az Üllési Fonó Táncegyüttes és a Rozsdamaró Zenekar. A látogatókat természetesen ezen a napon is további színes programok várták az emlékparkban. Az érdeklődő családok, kicsik és nagyok tojást festhettek, jurtát állíthattak, kézi orsózásban, rokkázásban, esztergálásban próbálhatták ki ügyességüket, íjászkodhattak, kalácsot süthettek, tojásokat kereshettek, lovas kocsizhattak, bútort festhettek, de akár fát is faraghattak. „A szeri kovács” című a mű alkotójával,

Szombathelyi Árpáddal

pedig

Kiss Gábor,

az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark hagyományőre beszélgetett.

Rózsavíz és vödrös víz is előkerült Ópusztaszeren húsvéthétfőn.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=622296

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.