Kultúra

Nagyszabású premierre készül a Szegedi Kortárs Balett

Nagyszabású premierre készül a Szegedi Kortárs Balett

2016. március 17., csütörtök
Nagyszabású premierre készül a Szegedi Kortárs Balett
baby_boy_sajttaj003kf

A Szegedi Kortárs Balett társulat két nagyszabású darabbal készül, ezúttal a szegedi teátrum nagyobbik játszóhelyén. A fővárosi táncfesztiválon nagy sikert aratott Baby Boy mellett a József-legendát is színpadra állítják.

Az évad második szegedi bemutatójára készül március 18-án a Szegedi Kortárs Balett, mely zenei ívét és a különleges díszletét tekintve a Szegedi Nemzeti Színház Nagyszínházába kívánkozott.

Juronics Tamás

Kossuth-díjas táncművész, művészeti vezető elmondta, a pénteki előadáson két darabot láthatnak majd a balett szerelmesei: a Budapest Táncfesztiválon nagy sikert aratott Baby Boy-t és a bibliai világot idéző József-legendát. A Baby Boy-jal kapcsolatban úgy fogalmazott: velőtrázó produkcióról van szó, ami mind a 14 táncosuktól intenzív munkát követel. A produkció színpadra tervezésére

Uri Ivgit

izraeli és

Johan Grebent

holland koreográfusokat kérték fel, akik korábban már többször dolgoztak az együttessel. Uri Ivgi a vörös falakból és padlóból álló díszletben játszódó darabról egy korábbi szegedi sajtótájékoztatón elmondta, hogy igyekeznek visszaadni, mi történik napjainkban a világban. Johan Greben ezt úgy egészítette ki, hogy nem a háborúkat, a borzalmakat akarják a nézők szeme elé tárni, inkább azt, hogy ezek milyen benyomást gyakorolnak rájuk.

baby_boy_sajttaj001kf

Az expresszionista művet a második felvonásban a 2014-ben, Strauss születésének 150. évfordulójára készült József-legenda követi. A premierre két éve került sor a MÜPA-ban, mintegy 60 táncos és egy 102 fős zenekar kíséretével. A szegedi bemutató ennél valamivel szerényebb lesz: 38 táncossal lépnek a színpadra, ami így is megdönti a teátrum nagyobbik játszóhelyének balettrekordját. A főszereplő trió,

Zsadon Flóra

,

Horváth M. Gergő

és

Czár Gergely

mellett a Szegedi Kortárs Balett 23 táncossal, 3 gyerekszereplővel, a Szegedi Nemzeti Színház tánckarával és a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola negyedéves táncszakosaival kiegészülve lép színpadra. A Kossuth-díjas művész hozzátette, ilyen nagyívű produkció ritkán adódik a balett-táncosok életében, hiszen az "igazi klasszikus balett" keveredik a kortárs társulatra jellemző stílusjegyekkel. Juronics Tamás a sajtótájékoztató végén bejelentette: a Szegedi Kortárs Balett a MÜPA 2016/2017-es évadába is meghívást kapott a József-legendával, valamint várhatóan új közös bemutatójuk is lesz.

A fővárosi táncfesztiválon nagy sikert aratott Baby Boy mellett a József-legendát is színpadra állítják.http://szegedma.hu/?p=618693

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.