Közélet

Marad az apadó trend a Tiszán

Marad az apadó trend a Tiszán

2016. március 21., hétfő
Marad az apadó trend a Tiszán
arado_tisza01_gs

Az elmúlt 24 órában sem a Tisza vízgyűjtőjére sem az ATIVIZIG területére nem hullott csapadék - írja az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) közleménye.

A meteorológiai előrejelzés szerint a Tisza vízgyűjtőjén, a mai napon kevesebb, 1 mm körüli, keddtől csütörtökig napi 2-3 mm csapadék hullhat. A Maros vízgyűjtőjére ennél is több, napi 6-7 mm várható. Péntektől aztán újból csökken a csapadékhajlam. A Dél-Alföldön napi 0,5-1 mm eső eshet péntekig. A vízállás ma reggel a Tiszán Csongrádnál 385 cm, Mindszentnél 426 cm, Szegednél 393 cm, a Hármas-Körösön Szarvasnál 387 cm volt (apadó), a Maroson Makónál 12 cm volt (áradó). A csapadék előrejelzés alapján az ATIVIZIG kezelésében lévő Tisza, Hármas-Körös és Maros szakaszokon a hét végéig marad az apadó trend.

Belvízvédekezés

Az elmúlt napok kedvező időjárása és az ATIVIZIG által megtett intézkedések hatására a belvízi elöntés mérséklődött, így a területi belvízvédelmi készültségeket az igazgatóság megszüntette. Az igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 55 üzemel: 49 szivattyútelep I. fokú, 6 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk a tegnapi napon (03.20.) 940 ezer m3 vizet emeltek át a befogadókba. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 15.500 hektár, ebből 7.000 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van, nagysága 11.600 hektár. Az ATIVIZIG gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, valamint az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán uszadék- és lefolyást gátló anyagok kiszedését végzik a vízügy munkatársai. Jelenleg –a beérkezett információk alapján – az igazgatóság működési területén egyetlen településen sincs belvízvédelmi készültség érvényben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.