Közélet

Köztestületté alakult a Pálinka Nemzeti Tanács

Köztestületté alakult a Pálinka Nemzeti Tanács

2016. március 30., szerda
Köztestületté alakult a Pálinka Nemzeti Tanács
Fazekas Sándor; Gál Péter

Köztestületté alakult a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) - jelentette be a földművelésügyi miniszter a szervezet köztestületté alakuló ülésén szerdán Budapesten.

Fazekas Sándor

emlékeztetett: eddig a Pálinka Nemzeti Tanács véleményező és javaslattevő jogkörrel működő konzultatív testület volt. A jogszabályi változások - a pálinka törvény módosítása - lehetővé teszik, hogy a PNT a továbbiakban megnövelt hatáskörrel rendelkezzen. Ennek alapján a PNT köztestületként hatékonyabban tudja képviselni a szakma érdekeit az előállítás, a termék-leírások ellenőrzése, az uniós oltalomból eredő jogérvényesítés, a minőségvédelem, az egységes marketingstratégia kialakítása érdekében - hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor. A Pálinka Nemzeti Tanács egyebek mellett ellátja a pálinka származásával, minőségével, az eredetvédelemmel, a pálinka piacra juttatásának elősegítésével, valamint a pálinka mint nemzeti kincs megóvásával kapcsolatos feladatokat. Teendői között továbbra is szerepel az országos pálinka és törkölypálinka-verseny megrendezése, valamint a pálinkával kapcsolatos szakmai főrumok szervezése és a pálinka-kiválóságok összegyűjtése is - közölte a földművelésügyi miniszter.

Mihályi László

, a PNT átmeneti testületének elnöke arról beszélt, hogy a köztestületté alakulást sokan várták már a szakmában azért, mer köztestületként, új jogosítványai birtokában hatékonyabban végezheti tevékenységét.

Gál Péter

, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: több mint egyéves előkészítő munka után alakult a PNT köztestületté. A 13 tagú köztestületben többségében pálinkatermelők ülnek, illetve pálinkás szervezetek szakértői foglalnak helyet. Gál Péter az MTI kérdésére elmondta: a köztestület működésének lényege, hogy átfogóan képviselje az egész szakmát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.