Közélet

Hollande: semmilyen kompromisszum nem lehetséges Törökországgal az emberi jogok és a vízumkönnyítés kérdésében

Hollande: semmilyen kompromisszum nem lehetséges Törökországgal az emberi jogok és a vízumkönnyítés kérdésében

2016. március 12., szombat
Hollande: semmilyen kompromisszum nem lehetséges Törökországgal az emberi jogok és a vízumkönnyítés kérdésében

Francois Hollande francia államfő kizárt bármilyen kompromisszumot Törökországgal az emberi jogok vagy az uniós vízumkönnyítés kérdésében a migrációs válságkezeléséről kötendő megállapodásért cserébe.

"Nem lehet semmilyen kompromisszum az emberi jogokat vagy a vízumkönnyítést illetően" - mondta újságíróknak szombaton a köztársasági elnök miután mintegy 15 európai szociáldemokrata vezetővel egyeztetett hivatalában. A mostani, párizsi találkozó apropóját a jövő heti brüsszeli csúcs adja, amelyen várhatóan véglegesítik az EU és Törökország megállapodását a migrációs válság kezeléséről. "Úgy kell cselekednünk, hogy a jelenlegi kontextusban a megállapodás egyértelműsítő tényező legyen a Törökország és Európa közötti kapcsolatokban" - hangsúlyozta

Francois Hollande

, aki szerint ez érvényes az Ankarával több évekkel ezelőtt megkezdődött uniós csatlakozási tárgyalásokra is. A francia elnök szerint "sürgős" választ kell adni a migráns- és menekültkrízis miatti "mély válságra" Európában. Francois Hollande egyébként már hétfőn Brüsszelben leszögezte, hogy kizárólag akkor lehetséges a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkötelezettség eltörlése június végéig, ha Ankara megfelel a vonatkozó előírások mindegyikének. A Törökország és az Európai Unió között hétfőn született elvi megállapodás az emberi jogok kérdésében azóta több bírálatot is kapott.

Zeid Raad al-Husszein

, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön úgy vélte, hogy az alku megvalósulása a nemzetközi jog alapján illegálisnak minősülő kollektív és önkényes kiutasításokhoz vezethetne, ezért arra szólította fel Brüsszelt, hogy sokkal "emberségesebb és az emberi jogokkal nagyobb összhangban lévő intézkedéseket" fogadjanak el a március 17-én folytatódó egyeztetéseken. A török rezsimmel való lehetséges kompromisszumok miatt az uniós tagállamokban is felmerültek aggodalmak, s a török ellenzék is bírálta a tervet, amelyet előzetesen az eddig több mint egymillió migránst befogadó Németország dolgozott ki a török kormánnyal. A hétfői brüsszeli csúcstalálkozó után lezárultak a határok az illegális bevándorlók előtt, Szlovénia, Horvátország és Szerbia, a schengeni szabályokhoz tartva magát, már csak érvényes útlevéllel és vízummal engedi be a migránsokat. A hétfői találkozón Ankara további pénzügyi támogatást kért az Európai Uniótól az országban tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására, továbbá az EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Törökország viszonzásul visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező és nemzetközi védelemre nem jogosult, valamint a már a török partoknál feltartóztatott migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Francois Hollande 2014-ben többször is meghívta hivatalába az európai szociáldemokrata politikusokat egyeztetésre az uniós csúcstalálkozók előtt, később azonban megszakadt ez a szokás. Brüsszelben a csúcstalálkozók előtt a pártcsaládok tagállami pártelnökei rendszeresen tartanak külön csúcstalálkozókat az uniós csúcsot megelőző órákban. A baloldali politikusok egy új európai perspektíva érdekében a növekedés új európai modelljét, a tagállamok által beindított reformok folytatását, a beruházási programok felgyorsítását is megvitatták. Diplomáciai források szerint az "Európa beindításával" és a "populizmus és a szélsőségek elleni küzdelemmel" a migrációs válság közepette a francia elnöki hivatal annak elkerülésére törekszik, hogy Franciaországban és Európa-szerte a Nagy-Britanniában kialakult vitához hasonló társadalmi folyamatok induljanak meg az EU-ból történő esetleges kilépéssel kapcsolatban. A párizsi találkozó célja azonban elsősorban a "politikai eszmecsere" és nem egy általános program kidolgozása volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.