Közélet

Évet értékeltek a megyei ügyészek

Évet értékeltek a megyei ügyészek

2016. március 3., csütörtök
Évet értékeltek a megyei ügyészek

A Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Fellebbviteli Főügyészséggel közösen megtartotta a 2015-ös év tevékenységével összefüggő évértékelőjét, amelyen Lajtár István legfőbb ügyész-helyettes is részt vett.

Az országos évértékelők sorát a Csongrád megyében megtartott nyitotta, amelynek az elmúlt évben történt és a tömeges bevándorlással összefüggő ügyészi tevékenység miatt üzenetértéke van - hangsúlyozta hozzászólásában

Lajtár István

legfőbb-ügyész helyettes, egyben megköszönve és külön kiemelve azt a munkavégzést, amelyet a megye ügyészi és nem ügyészi állománya ezen speciális munkateher növekedés okán is végzett.

Szilágyi Lajos

fellebbviteli főügyész kifejtette, hogy az ügyfeldolgozás során szerzett tapasztalata az, hogy az illetékességi területén működő fellebbviteli bíróságoknál a hatályon kívül helyezések száma elenyésző. A Fellebbviteli Főügyészség több nagy tárgyi súlyú ügyben járt el. Öt ügyben 12 terhelttel szemben életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést, míg négyből három ügyben ügyészi fellebbezésre tényleges életfogytig tartó fegyházat szabtak ki. A közérdekvédelmi tevékenységében meghatározó volt az új Ptk. jogalkalmazási gyakorlatának év közben is változó formálódása. Az évértékelőn

Kopasz Zsolt

főügyész kitért a főügyészség szakmai tevékenységének általános értékelésén és a működéshez szükséges feltételek ismertetésén túl arra is, hogy az elmúlt évben több jelentős, az ügyészi szervek feladatellátását nagy mértékben segítő és javító beruházás kezdődött meg.A szakági főügyész-helyettesek beszámolói közül a büntető jog területéről kiemelést érdemel, hogy már az elmúlt év elejétől elkezdődött az a migrációs nyomás amely kezdetben csak az embercsempészés és az ahhoz kapcsolódó bűnügyek számának emelkedését, majd a migrációs válsághelyzet kihirdetését követően a büntetőeljárások számának ugrásszerű emelkedését eredményezte a határzár tiltott átlépésével összefüggésben. Ebben a körben a megnövekedett feladatokat a főügyészség saját szervezeti keretein belüli átszervezésekkel oldotta meg. A migrációval összefüggő bűnügyek száma hozzávetőlegesen egy hatodát tette ki tavaly az egész évben történt vádemeléseknek és olyan új, korábban csak a jogszabályokból ismert bűncselekményekkel összefüggésben is el kellett járnia az ügyészségnek, mint a fogolyzendülés és a határon külföldi állampolgárok által elkövetett terrorcselekmény.A főügyészség közjogi feladatainak ellátását szintén meghatározta a migrációval kapcsolatos tevékenység, arra az országosan speciális helyzetre is figyelemmel, hogy a megyében a fegyházon, börtönön, fogházon és rendőrségi fogdákon túlmenően idegenrendészeti őrzött szállás és befogadó állomás is működik. Ezekben a fogvatartás és egyéb körülményeknek az ellenőrzése mellett az ügyészeknek a kitoloncolások törvényességét is felügyelniük kellett, amely szintén új kihívásoknak való megfelelést igényelt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.