Egészség

Európai riasztást adtak ki a román juhsajtra

Európai riasztást adtak ki a román juhsajtra

2016. március 18., péntek
Európai riasztást adtak ki a román juhsajtra

Olasz kezdeményezésre európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést - közölte a román média pénteken.

Ezt követően a román állategészségügyi hatóság is bejelentette pénteken, hogy elrendelte 20 tonna Arges megyei Bradet tejtermék visszavonását a román piacról. A cég spanyol és olasz piacon lévő másfél tonnányi tejtermékét is visszavonták az üzletekből. Romániában már másfél hónapja eredménytelenül próbálják beazonosítani a hatóságok annak a csecsemőket megtámadó, véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzésnek a forrását, amely miatt tucatnyi gyerek kórházba került, három pedig meg is halt. A firenzei kórházba E.coli fertőzéssel beutalt 14 hónapos kislánynál szintén - veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó - hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, akárcsak a Romániában kórházba utalt gyerekek esetében. Az olasz hatóságok szerint a gyerek Bradet juhsajtot fogyasztott, amelyben szintén kimutatták a E.colit. Az Európai Bizottság által kiadott riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E.coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és hazai piacon forgalmazott román juhsajt is. A héten a Bradet hét alkalmazottjánál kimutatták az E.coli baktériumot. A cég igazgatója szerint azonban az illető dolgozók csak a becsomagolt termékekkel érintkeztek, és a román munkajogban nincs olyan passzus, amelynek értelmében a baktériumhordozókat betegeknek lehet nyilvánítani, vagy el lehet bocsátani. Bár a román egészségügyi hatóságok a Bradet több termékében is kimutatták az E.colit, ezt nem tudták egyértelmű összefüggésbe hozni a - főleg Arges megyei csecsemőket érintő - járványszerű megbetegedésekkel, ugyanis ezeket a hemolitikus urémiás fertőzéseket nem E-coli baktérium, vagy annak törzsébe tartozó kórokozó okozta. A Digi 24 hírtelevízió szerint Románia főleg azokba az országokba - Olaszországba, Spanyolországba, Nagy Britanniába és Németországba - exportál juhsajtot, ahol sok román vendégmunkás dolgozik. A román juhsajt-kivitel 9,2 ezer tonnát tesz ki, mintegy 32 millió euró értékben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.