Európai riasztást adtak ki a román juhsajtra

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Olasz kezdeményezésre európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést – közölte a román média pénteken.

Ezt követően a román állategészségügyi hatóság is bejelentette pénteken, hogy elrendelte 20 tonna Arges megyei Bradet tejtermék visszavonását a román piacról. A cég spanyol és olasz piacon lévő másfél tonnányi tejtermékét is visszavonták az üzletekből. Romániában már másfél hónapja eredménytelenül próbálják beazonosítani a hatóságok annak a csecsemőket megtámadó, véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzésnek a forrását, amely miatt tucatnyi gyerek kórházba került, három pedig meg is halt. A firenzei kórházba E.coli fertőzéssel beutalt 14 hónapos kislánynál szintén – veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó – hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, akárcsak a Romániában kórházba utalt gyerekek esetében. Az olasz hatóságok szerint a gyerek Bradet juhsajtot fogyasztott, amelyben szintén kimutatták a E.colit.

Az Európai Bizottság által kiadott riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E.coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és hazai piacon forgalmazott román juhsajt is. A héten a Bradet hét alkalmazottjánál kimutatták az E.coli baktériumot. A cég igazgatója szerint azonban az illető dolgozók csak a becsomagolt termékekkel érintkeztek, és a román munkajogban nincs olyan passzus, amelynek értelmében a baktériumhordozókat betegeknek lehet nyilvánítani, vagy el lehet bocsátani. Bár a román egészségügyi hatóságok a Bradet több termékében is kimutatták az E.colit, ezt nem tudták egyértelmű összefüggésbe hozni a – főleg Arges megyei csecsemőket érintő – járványszerű megbetegedésekkel, ugyanis ezeket a hemolitikus urémiás fertőzéseket nem E-coli baktérium, vagy annak törzsébe tartozó kórokozó okozta. A Digi 24 hírtelevízió szerint Románia főleg azokba az országokba – Olaszországba, Spanyolországba, Nagy Britanniába és Németországba – exportál juhsajtot, ahol sok román vendégmunkás dolgozik. A román juhsajt-kivitel 9,2 ezer tonnát tesz ki, mintegy 32 millió euró értékben.

Előző sztori

EU-csúcs – Orbán: magyar szempontból biztató a tanácskozás

Következő sztori

Lázár: a befogadóállomásokat minél hamarabb bezárják