Együttműködik a jövőben a VERITAS Történetkutató Intézet és az Emlékpont

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

0317_veritas_egyuttmukodes_02

Csütörtökön a két szervezet együttműködéséről írt alá megállapodást Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója és Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Az aláíró szervezeteket a közöttük már hosszabb időre visszatekintő munkakapcsolat és a jövőben közösen megvalósítani tervezett programok és kutatások motiválták a dokumentum aláírására. Az eseményen jelen volt Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere is.

“A hasonló időszakok kutatását végző intézmények együttműködése előreviszi a szervezetek munkáját, impulzusokat és szakmai kontrollt biztosítanak egymás számára” – fogalmazta meg az együttműködés célját Szakály Sándor. A főigazgató emlékeztetett: munkatársai már a VERITAS Történetkutató Intézet létrejötte előtt értek el közösen eredményeket az Emlékpont szakembereivel, és hozzátette, a tudományban nincs vidéki és fővárosi intézmény, csak az eredmények számítanak, amelyek eléréséhez a most aláírt megállapodás további lehetőségeket biztosít.

“A tavalyi évben is több rendezvényen köszönthettük az Emlékpontban a VERITAS Történetkutató Intézet munkatársait” – emlékeztetett Miklós Péter intézményvezető, utalva a Veritas Könyvek első három kötetének bemutatójára, amelyet Jeszenszky Géza professzor, az Antall-kormány egykori külügyminisztere prezentált, de júniusban, a nemzeti összetartozás napján az intézet Horthy-korszakot kutató csoportjával közösen szervezetek konferenciát – pozitív szakmai visszhang mellett. Miklós Péter szólt arról is, hogy tavaly az Emlékpont a Kodolányi János Főiskolával kötött hasonló szerződést, míg a most aláírt megállapodás tartalmáról kijelentette: a cél közös kutatások, publikációk és események együttműködésben történő megvalósítása.

“A trianoni békediktátum aláírása évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján rendez közösen konferenciát a VERITAS és az Emlékpont, amelyen a békeszerződések körüli tárgyalások ikonikus alakjának, a 170 éve született kiváló diplomata, gróf Apponyi Albert személyére fókuszálunk, a témával régóta foglalkozó Anka Lászlóval, a fővárosi intézet munkatársával együttműködve. Az államszocializmus idején Varga László, a Demokrata Néppárt egykori képviselőjének kapcsolati hálóját igyekezett feltárni a III/III-as ügyosztály, az erről készült dokumentumokból rendezünk sajtó alá válogatást Tóth Eszter Zsófiával, a VERITAS munkatársával, így a tavaly megkezdett hagyományok az idén is folytatódnak” – fogalmazott Dr. Miklós Péter.

Kószó Péter alpolgármester a dokumentum aláírását követően méltatta mindkét intézmény eddigi tevékenységét és reményét fejezte ki, hogy a megállapodás adta lehetőségekkel élve a VERITAS és az Emlékpont is még eredményesebben végezheti tudományos munkáját.

Előző sztori

EU-csúcs – Orbán: a cél, hogy bármifajta menekültcsere kizárólag önkéntes alapon történjen

Következő sztori

Megkezdődött az uniós vezetők csúcstalálkozója Brüsszelben