Közélet

Donald Trump törvénymódosítással hozná vissza a kínvallatást

Donald Trump törvénymódosítással hozná vissza a kínvallatást

2016. március 6., vasárnap
Donald Trump törvénymódosítással hozná vissza a kínvallatást

Donald Trump, aki jelenleg az élen áll a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben, elnökként módosíttatná a törvényeket, és lehetővé tenné, hogy a terroristákat gyakorlatilag kínvallatásnak vessék alá. A New York-i milliárdos erről a Fox televízióban beszélt vasárnap.

Donald Trump

immár harmadszor változtatta meg álláspontját. Korábban arról beszélt, hogy újra bevezetné a vízbefojtást imitáló vallatást (waterboarding), s a terroristák családtagjait is célba venné. Később kijelentette: a fegyveres erők főparancsnokaként sohasem adna utasítást háborús bűntett elkövetésére. Most a New York-i milliárdos üzletember a republikánusokhoz közelálló Fox televízióban úgy fogalmazott: elnökként természetesen ő is tiszteletben tartaná a törvényt, de megváltoztatná, kiszélesítené a jogszabályokat. Az Egyesült Államokban ugyanis 2006-ban, még a Bush-kormány idején, betiltották a kínvallatást, amelyet jellemzően a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokat követően kezdtek alkalmazni "fokozott kihallgatási technikának" nevezve a módszert. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egészen 2009-ig alkalmazhatta ezeket az eljárásokat, amikor Barack Obama, hivatalba lépése után két nappal a CIA-nak is megtiltotta a kínvallatást. "Az Iszlám Állam terroristáinak nincsenek szabályaik vagy törvényeik, nekünk viszont túlságosan is szigorú törvényeink vannak" - fejtegette az elnökjelöltségre pályázó ingatlanmágnás. Hozzátette, hogy bár nincs elbűvölve tőlük, de tiszteli ezeket a szigorú törvényeket. Trump még csütörtökön, a republikánus pályázók országos televíziós vitájában arról beszélt, hogy elnökként elrendelné a kínvallatás gyakorlatának visszaállítását, megszegve ezzel akár a nemzetközi jogot is. Még a republikánus táborban is élesen bírálták őt ezért, s pénteken a The Wall Street Journal című lapnak küldött írásos nyilatkozatában leszögezte, hogy nem rendelné el az amerikai hadseregnek, hogy megszegje a nemzetközi előírásokat. De azt is leszögezte: minden jogi lehetőséget megragadna, hogy megállítsa a terroristákat.

Michael Hayden

, az amerikai légierő négycsillagos nyugalmazott tábornoka, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt igazgatója egyébként a napokban egy interjúban egyértelműen leszögezte, hogy a hadsereg visszautasítaná, ha olyan utasítást kapna, mely szerint a terroristákat vagy a családtagjaikat meg kell kínozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.