Közélet

DK: Ki kell venni a részünket a menekültek szétosztásából, de nem lehet cél, hogy zömük Szegedre kerüljön

DK: Ki kell venni a részünket a menekültek szétosztásából, de nem lehet cél, hogy zömük Szegedre kerüljön

2016. március 23., szerda
DK: Ki kell venni a részünket a menekültek szétosztásából, de nem lehet cél, hogy zömük Szegedre kerüljön
dk_sajttaj02_gs

A felelős magatartás része az is, hogy a nehézségekből is kiveszi a részét egy uniós tagállam, és nemcsak a pozitívumokat fogadja el - reagált Martin Schulz szavaira Varju László, a DK alelnöke. A párt helyi elnöke, Binszki József pedig úgy látja, ha a kormány elfogadja az önkéntes betelepítést, akkor Szeged nem fog kihátrálni, de nem lehet cél, hogy ide telepítsék a menekültek zömét.

A Demokratikus Koalíció alelnökét,

Varju Lászlót

és a párt szegedi szervezetének elnökét,

Binszki Józsefet

kérdeztük

Martin Schulz

kijelentése

kapcsán. Az Európai Parlament elnöke, szociáldemokrata politikus a német Stern magazinnak adott interjújában azt mondta, hogy Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket, ilyen például Szeged, amely egy „elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”. „Ma már nem a menekültek kötelező kvóta szerinti betelepítésről, hanem önkéntes vállalásról van szó, s ezt nem városok, hanem országok tehetik meg. Attól, hogy Szeged normálisan viszonyult a menekültek problémájához, nem azt jelenti, hogy a Magyarországon esetlegesen elhelyezett menekülteket Szegeden fogják elhelyezni” – reagált Binszki József, a DK helyi elnöke az EP elnökének kijelentésére. Hozzátette, Szeged lakosainak egy része menekültpárti, más része pedig menekültellenes, akárcsak az ország más részén, legfeljebb itt nem korbácsolódtak fel az indulatok, mert az önkormányzat ellensúlyt képezett. „Ha Magyarország kormánya elfogadja az önkéntes betelepítést, biztos vagyok benne, hogy Szeged nem fog kihátrálni, de abban is biztos vagyok, hogy a város önmagában nem fogja a menekültek többségét elhelyezni, ez nem lehetne a célja senkinek” – közölte Binszki, aki szerint Martin Schulz szavai sem jelenthetik ezt. Ebben a kérdésben felelős magatartásra lenne szükség Varju László szerint. „A felelős magatartásba beletartozik az is, hogy a tisztességes magyar ember, amikor kezet nyújt valamire, amikor szerződést köt európai uniós tagállamként, akkor nemcsak a jóban akar részesülni, hanem a nehézségekből is kiveszi a részét. Ebből hátrál ki

Orbán Viktor

miniszterelnök teljesen felelőtlen és elfogadhatatlan módon” – jelentette ki a Demokratikus Koalíció alelnöke. Hozzátette, azt várja el a miniszterelnöktől, hogy az Európai Uniós vezetői által meghozott közös döntés után vonja vissza népszavazási kezdeményezését, mert szerinte értelmetlen.

"Attól, hogy Szeged normálisan viszonyult a menekültek problémájához, nem azt jelenti, hogy a Magyarországon esetlegesen...

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 23.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.