Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Kultúra

Díjat kapott a Szabadtéri igazgatója és rendezője

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szabo_herczegHerczeg Tamás mellett elismerésben részesült Szabó Máté, a Szegedi Szabadtéri idei operaprodukciója, A bolygó hollandi rendezője is.

A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója a nemzeti ünnepen vehette át a Bánffy Miklós-díjat, a kultúra érdekében hosszabb időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

Szabó Máté, A bolygó hollandi rendezője szintén díjat vehetett át ma: a fiatal magyar művészgeneráció egyik meghatározó tehetsége, aki Wagner mesterművét állítja idén színpadra a Dóm téren, mától Nádasdy Kálmán-díjas. Az elismerést kiemelkedő zenés színházi munkásságával érdemelte ki.

Herczeg Tamás (PhD) kulturális menedzser, teatrológus, a magyar színházi élet ismert és sikeres kultúraszervezője, színházi menedzsere, intézményvezetője. Tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karán kezdte, alapdiplomáját pedagógia szakon kapta, szakdolgozatában a színházművészet a serdülőkorú gyermekek pszichikumára gyakorolt hatásait vizsgálta. Majd a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán kulturális menedzser (felsőfokú) bizonyítványt szerzett, utána a Színház- és Filmművészeti Egyetemen elvégezte a drámapedagógiai szakot. Felsőfokú tanulmányai alatt reklám-, és marketing menedzseri képesítést is szerzett. Tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Színházi Karának doktori iskolájában folytatta, disszertációját Magna cum Laude minősítéssel a 2011/2012-es tanév végén védte, amivel doktori fokozatot is szerzett.

Színházi pályafutását kommunikációs szakemberként 1999-ben a színházi marketing területén kezdte a Békés Megyei Jókai Színháznál. Aztán kommunikációs igazgatóként folytatta a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok összevont intézményénél, majd a Budapesti Operettszínháznál, később a Magyar Állami Operaháznál, ahol kommunikációs és marketing igazgatóként dolgozott. Ezek után lett a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóhelyettese, egyben a REÖK (Regionális Összművészeti Központ) igazgatója, majd a Magyar Állami Operaház stratégiai igazgatója, aztán a Thália Színház operatív igazgatója. 2013 óta a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója.

A színházi intézményrendszer struktúráinak valamennyi területén – prózai-, és zenés színház, egy-, vagy többtagozatú intézmény, repertoár-, vagy befogadó színház, nyári fesztiválok és a független szcéna működése – gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik.

Színházi kommunikációs tevékenységei közül kiemelkedő szakmai sikerei közé tartozik a Budapesti Operettszínház újrapozícionálása, kommunikációs stratégiájának kialakítása, és az integrált kommunikációs kampányok bevezetése a színházi életbe (Mozart, illetve Rómeó és Júlia, ezekért mint a produkció alkotója arany-, illetve platinalemezt kapott).

Színházvezetői eredményei közül kiemelkedő a 2004-ben önállósult Szegedi Szabadtéri Játékok legújabb kori működésének elindítása (igazgatóhelyettesként), és a szervezet újrapozícionálása, majd 2007-től az e szervezet részeként megnyíló REÖK (Regionális Összművészeti Központ) működésének elindítása és igazgatása.

Másik kiemelkedő eredménye 2014-ben a Dóm téri Fogadalmi Templom rekonstrukciója okán a válság szélére sodródó Szabadtéri Játékok újjászervezése és a sikeres válságkezelés, amikkel a Játékok történetének legjelentősebb színpadtechnikai fejlesztését tudta biztosítani, úgy, hogy a szezon az eddigi legmagasabb nézőszámot és bevételt produkálta.

Színházvezetői tevékenysége mellett elméleti munkával: színházelméleti és színházmenedzsment-kérdésekkel is foglalkozik, rendszeresen publikál. Szakterülete a művészeti menedzsment, a művészeti intézmény-irányítás, a kulturális marketing, és az ezekkel kapcsolatos közösségi kommunikáció területei.

Elméleti és gyakorlati területeken folytatott szakmai tevékenysége és eredményei komoly innovációként értékelhetőek a magyar színházi életben. Elsőgenerációs szakember, aki a kulturális menedzsment modern módszereit azért kutatja, hogy a hazai színházi életben az intézményvezetés gyakorlatában úgy kamatoztassa, hogy az más színházak számára is követhető legyen.

Kultúra

Páratlan acélszobrok vették birtokba a REÖK termeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az érdeklődők csaknem félszáz különleges, acélból és egyéb fémötvözetből készült művet láthatnak a palota összes kiállítótermében.

Tovább olvasom

Kultúra

Kegyetlen, de feledhetetlen bosszúsztori a Belvárosi Moziban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az Oldboy egy kegyetlen, de a maga módján mégis felemelő, és feledhetetlen katarzist ígérő dráma 120 percben.

Tovább olvasom

Kultúra

Rendkívüli évad első próbái kezdődnek Újszegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ami még néhány hete szinte elérhetetlen álom volt, ma kézzelfogható valósággá válik: megkezdődnek a próbák a Szegedi Szabadtéri Játékokon. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Aktuál