Csökken a bevándorlók száma Nagyfán, jelenleg 58-an vannak a befogadóállomáson

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Illegális bevándorlás - A debreceni menekülttábor

A nagyfai ideiglenes, nyitott befogadóállomáson átlagosan huszonkét napot töltenek a külföldiek, létszámuk folyamatosan csökken – tájékoztatta Algyő polgármesterét a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. A tábor bezárását Lázár János javaslatára Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele önkormányzata közösen kezdeményezte, a befogadóállomások felszámolását Pintér Sándor belügyminiszter mérlegeli.

Az Algyő közigazgatási területén lévő nagyfai ideiglenes befogadóállomás bezárásáról Lázár János, Csongrád megye 4-es számú választókörzetének fideszes országgyűlési képviselője beszélt először februárban egy lakossági fórumon. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt javasolta, hogy Hódmezővásárhellyel, Maroslelével és Makóval közösen kérjék a települések a kormánytól a tábor felszámolását.

Molnár Áron, Algyő polgármestere február végén jelentette be, hogy a nagyközség kezdeményezni fogja a nyitott befogadóállomás megszüntetését, és szólt arról is, hogy egyre több lakossági panasz érkezik a polgármesteri hivatalhoz a bevándorlókkal kapcsolatban. Az algyői testület rendkívüli ülésén egyhangúlag támogatták az erről szóló, Kassné Bakó Ildikó, Gonda János, Herczeg József, Pongrácz Tamás és Roczkó András által jegyzett előterjesztést, majd miután a másik három település képviselő-testülete is állást foglalt a kérdésben közös nyilatkozatban fordultak a települések Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Lázár Jánoshoz.

molnar_aron_sajttaj01_gs

Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele polgármestere a dokumentumban leszögezték, hogy a jelentős biztonsági kockázatra tekintettel kérik a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) által üzemeltetett nagyfai befogadóállomás haladéktalan bezárását. Másrészt úgy értékelték, hogy a határsértések számának növekedése, illetve a migrációs útvonal módosulása indokolja, hogy a kormány megfontolja a magyar-román határszakaszon az ideiglenes biztonsági határzár megépítését.

Algyő polgármestere még február közepén kért információkat a BÁH-tól, egyrészt a lakossági panaszok nyomán, másrészt azért, mert elterjedt a nagyközségben, hogy a tavaly év végi 80-as létszámmal szemben akár 300-an is tartózkodhatnak a nagyfai nyitott befogadóállomáson. Molnár Áront egy hónap később tájékoztatta Székely Béla, a BÁH befogadó állomások igazgatója, mely szerint a nagyfai telephelyen összesen 58 külföldi tartózkodott március 24-én. Leírta, hogy a külföldiek átlagos tartózkodási idieje az utóbbi időszak tapasztalatai alapján 22 nap, a telephelyen elhelyezett személyek száma folyamatosan csökken. A befogadóállomáson egyébként rendszeresen megjelenik a helyi körzeti megbízott, hogy biztosítsa a közrendet, Székely Béla tájékoztatása szerint intézkedésre ezidáig nem volt szükség.

A magyarországi befogadóállomások felszámolásáról egyelőre még nem született döntés, Lázár János miniszter a múlt heti kormányinfón azt közölte, hogy a kormány felhatalmazta Pintér Sándor belügyminisztert, hogy mérlegelje bezárásukat az alapján, hogy van-e még szükség rájuk.

A nagyfai ideiglenes, nyitott befogadóállomáson átlagosan huszonkét napot töltenek a külföldiek, létszámuk folyamatosan csökken – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=621292

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 25.

Előző sztori

Balog: országos igazgatói konferenciát tartanak az oktatásról jövő pénteken

Következő sztori

Körbálák gyulladtak meg Csanytelek határában