Közélet

Brüsszeli robbantások - A hatóságok még mindig keresik a harmadik repülőtéri robbantót

Brüsszeli robbantások - A hatóságok még mindig keresik a harmadik repülőtéri robbantót

2016. március 28., hétfő
Brüsszeli robbantások - A hatóságok még mindig keresik a harmadik repülőtéri robbantót

A korábbi hírekkel ellentétben nem Faycal Cheffou lehetett a harmadik tagja annak a "terrorkommandónak", amely a múlt hét elején robbantásos merényletet hajtott végre a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - derült ki a belga hatóságok hétfői közléseiből.

A fiatalembert még csütörtökön fogták el a brüsszeli ügyészség épülete mellett, és a helyi lapok egyöntetűen arról számoltak be, hogy ő volt látható a repülőtér biztonsági kamerái által rögzített felvételen a két öngyilkos merénylő társaságában. A belga szövetségi ügyészség szombaton azt közölte, hogy vádat emeltek Faycal Cheffou ellen "terrorcsoportban való részvétel, terrorista gyilkosság és terrorista gyilkossági kísérlet" miatt. Hétfőn azonban már arról tájékoztatott a vádhatóság, hogy szabadon engedték a férfit, mert nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy őrizetben tartsák. A rendőrség átkutatta Faycal Cheffou lakását, ott azonban nem találtak fegyvereket vagy robbanóanyagokat. Hétfőn a rendőrség ismételten felhívást tett közzé, hogy azonosítsák a videofelvételen látható, sötét kalapot és világos felöltőt viselő férfit. A hatóságok szerint a repülőtéri öngyilkos merényleteket elkövető Najim Laachraoui és Ibrahim El-Bakraoui társaságában lévő harmadik, eddig azonosítatlan férfinél is volt egy robbanószerekkel teli poggyász, ő azonban feltehetőleg elbizonytalanodott, és végül nem robbantotta fel magát, hanem elmenekült. A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincöt ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek. A belga szövetségi ügyészség hétfőn közölte, hogy terrorszervezetben való részvétel miatt vádalt emelt három ember ellen, akiket vasárnap vettek őrizetbe Brüsszelben. Egyelőre nem tudni, hogy a Yassine A., Mohamed B. és Aboubaker O. nevű férfiaknak közük van-e azokhoz a merényletekhez, amelyeket szélsőséges iszlamisták hajtottak végre múlt héten hétfőn a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, illetve az uniós negyed közelében található Maelbeek metrómegállóban. A hatóságok vasárnap kilenc embert bevittek kihallgatásra, hatukat azonban elengedték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.