Bulvár

Azonosították az isztambuli merénylőt

Azonosították az isztambuli merénylőt

2016. március 20., vasárnap
Azonosították az isztambuli merénylőt

DNS-minta alapján minden kétséget kizáróan azonosították az öt halálos áldozatot követelő isztambuli öngyilkos merénylet elkövetőjét - jelentette be Efkan Ala török belügyminiszter vasárnap sajtótájékoztatón.

Mehmet Öztürk

1992-ben született a délkelet-törökországi Gaziantep városban és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezettel állt kapcsolatban - hangsúlyozta a belügyminiszter. Hozzátette: a fiatal férfi nem szerepelt sem a rendőrség, sem a csendőrség körözési nyilvántartási rendszerében. Az elkövető és az IÁ közötti kapcsolat feltárásáról folytatódik a nyomozás. A szombati támadással összefüggésben eddig 5 embert vettek őrizetbe - közölte

Efkan Ala

. Szombat délelőtt öngyilkos merénylő robbantott Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található a Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). Az öngyilkos merénylő négy ember életét oltotta ki, közülük három izraeli állampolgár. Az egészségügyi minisztérium vasárnap közölte, hogy a robbantás 36 sebesültje közül 12 részesül még kórházi ellátásban, közülük négy állapota súlyos. A Dogan török hírügynökség értesülései szerint Öztürk 2013-ban elhagyta szüleit, eltűnt, amit családja jelzett is a hatóságoknak, állítólag Isztambulba ment. A Habertürk török lap rendőrségi forrásokra hivatkozva vasárnap arról írt, hogy Mehmet Öztürköt a térfigyelő kamerák felvételei alapján felismerte apja, akit a támadás végrehajtójának azonosítása érdekében a hatóságok a délkelet-törökországi Gaziantep városból szombaton Isztambulba szállítottak. Később a családhoz eljuttatott képsoroknak köszönhetően a rokonság többi tagja is megerősítette az elkövető személyét. A DNS-tesztet ez után készítették el. Öztürk édesapja a Vatan című napilapnak azt nyilatkozta, hogy fia hosszú ideje eltűnt, a merénylet előtt azonban Isztambulból még felhívta őt telefonon. Az újság értesülései szerint a férfi fémgolyókkal kevert TNT robbanóanyagot használt a robbantáshoz. Törökországban már eddig is nagy volt a feszültség, miután az elmúlt hetekben két autóbombás merényletet is elkövettek Ankarában, mindkettőért a PKK egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, 28 ember halálát okozva. Múlt vasárnap egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, és a két támadóval együtt 37 ember vesztette életét. Isztambul egy turisták által szintén gyakran látogatott helyszínén, a Sultanahmet téren január 12-én öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A robbantásban tíz ember meghalt - mind német állampolgárok -, tizenheten pedig megsebesültek. A támadásért Törökország az Iszlám Állam terrorszervezetet tette felelőssé. A török hatóságok a hét végén Ankarában és Isztambulban is fokozták a biztonsági intézkedéseket a kurd tavaszünnep, a március 21-én beköszöntő newroz közeledtével, amelyet a törökországi kurdok hagyományosan nemzeti azonosságuk megerősítésére használnak, jogaik bővítését követelve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.