Atlétika: sűrű időszak vár Márton Anitára az olimpia előtt

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Márton Anita

Kiváló eredménnyel üzent a riválisoknak Márton Anita az augusztusi olimpiai játékok előtt: a szegedi súlylökő országos csúccsal szerzett ezüstérmet a portlandi fedettpályás atlétikai világbajnokságon.

Mint azt korábban írtuk, a klubszinten a Békéscsabai AC együttesét erősítő versenyző 19,33 centiméteres lökésével éppen saját fedettpályás rekordját (19,23 tavaly a prágai Európa-bajnokságon) adta át a múltnak, egyszersmind 1999 után először szerzett dobogós helyezést a magyar atlétikának fedett vb-n. “Teljes mértékben elégedett vagyok, hiszen úgy utaztam ki, hogy mindenképpen szeretném megdönteni az országos csúcsot. Ha pedig ez sikerül, akkor bármilyen helyezésnek örülni fogok. A célomat végülis sikerült teljesítenem, és egyáltalán nem vagyok szomorú a második hely miatt” – árulta el portálunk érdeklődésére a nehézatléta, aki teljesítményével maga mögé utasította a sportág női szakágának egyik legjelentősebb alakját, az új-zélandi Valerie Adamset is. “Tavaly már egyszer sikerült megvernem Gyémánt Liga-versenyen, de ettől még nagy lökést ad a jövőre nézve, hogy ismét le tudtam őt győzni. Mégiscsak kétszeres olimpiai bajnok, illetve ő volt a világbajnoki címvédő is. Azért azt persze meg kell említeni vele kapcsolatban, hogy több műtéten is átesett, amik után csak most kezd visszatérni a korábbi formájához. Az olimpiára már minden bizonnyal összeszedi majd magát” – tért ki az óceániai riválisra Márton Anita.

Az elkövetkező időszakról szólva elmondta, vasárnap két hétre Portugáliába utazik edzőtáborozni, ami után egy hét hazai felkészülés, majd újabb két hét tréning vár rá külföldön, ezúttal már Montenegróban. “Az olimpia lesz a következő főversenyem, akkorra kell időzítenünk a formámat. Elég sűrű lesz addig is a program, mert meghívást kaptam az első Gyémánt Liga-versenyre, de remélem, hogy a sorozat mind a hét állomására hívni fognak. Továbbá az olimpia előtt három héttel lesz az Európa-bajnokság. Sajnos a két torna annyira közel van időben egymáshoz, hogy képtelenség lenne mindkettőre jól időzítenünk a formámat, ezért az Eb ezúttal kicsit háttérbe szorul, az is lényegében egy lépcsőfok lesz a felkészülésemben. Az, hogy ennyire sűrű lesz a menetrend, egyszerre jó és rossz is. Jó, hiszen sok nemzetközi versenyen tudom jó mezőnyben megmérettetni magam, másfelől viszont rossz, mert a sok utazás az edzésektől veszi el az időt. Éppen ezért nem nagyon lesz idő a pihenésre. Most is kedden délután értem haza Portlandből, szerdán pedig már mentem edzeni” – fogalmazott a szegedi súlylökő.

Márton Anita

Az ötkarikás játékokra vonatkozó várakozásairól szólva kifejtette, – hasonlóan a vb-hez – újfent egyéni, egyben országos csúccsal szeretne hazatérni Brazíliából, ami jelen esetben a 2015. augusztusi, Pekingben elért 19,48 centiméteres rekord megdöntését jelentené. “Ha ez összejönne, már nem lenne miért szomorkodnom. Úgy gondolom, az érmes helyekért 20 méter felett kell majd lökni, amit mindent egybevetve nem tartok magamtól elképzelhetetlennek. Ugyanakkor a realitások talaján maradva azt mondom, a legjobb 6-8 közé való bejutás lehet a cél, amihez szintén legalább 19 méter lenne nagyjából szükséges” – tekintett előre Márton Anita.

Arra a kérdésre, az elkövetkező hónapokban mi mindennel tehet a minél jobb eredményért, elmondta, az több összetevőből áll össze. “Viszonylag alacsony vagyok a mezőny többi tagjához képest, így az erőszintem is alacsonyabb. Még jobb eredményt elérni az erőszint növelésével lehet, illetve mindig akadnak csiszolható tényezők a technikában is, amik szintén sokat adhatnak hozzá a végső eredményhez. Igyekszünk ezeket kijavítani. Igazából sok kis apróság eredményezheti azt, hogy összeálljon egy nagy lökés” – mutatott rá a szegedi kiválóság.

A szegedi súlylökő országos csúccsal szerzett ezüstérmet a portlandi fedettpályás atlétikai világbajnokságon.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=620938

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 24.

Előző sztori

Jégkorong: kimaradtak Bosnyák Márkó ziccerei idén

Default thumbnail
Következő sztori

Az SZTE Frankofón Egyetemi Központja megemlékezést szervez a brüsszeli terrortámadás áldozatiról

Legutóbbi hasonló cikkek