Közélet

A korrupció leküzdésében és fizetésemelésekben látja a pozitív jövőt a baloldal új arca - interjú Kövesdi Veronikával

A korrupció leküzdésében és fizetésemelésekben látja a pozitív jövőt a baloldal új arca - interjú Kövesdi Veronikával

2016. március 13., vasárnap
A korrupció leküzdésében és fizetésemelésekben látja a pozitív jövőt a baloldal új arca - interjú Kövesdi Veronikával
egyutt sajttaj04_gs

Kövesdi Veronika az Együtt budapesti tüntetésén vált ismertté, a Juhász Péterhez köthető Igazmondó Alapítvány munkatársa. Szegedre is elkísérte az Együtt alelnökét, itt állt a SZEGEDma mikrofonja elé az egyes balliberális médiumok által „kockás inges Jeanne d’Arcnak” nevezett hölgy. Szerinte többek között orvosi, tanári béremelések kellenének. A hallgatói szerződés nem tetszik neki, de nem tudja, hogy milyen alternatíva oldhatná meg azt, hogy a magyar állami pénzből kitanított orvosok ne az angol betegeket gyógyítsák.

Az Igazmondó Alapítvány célja saját bevallása szerint a korrupció elleni fellépés. Szegeden nemrég tartott sajtótájékoztatót a Transparency International, ahol összevetették a nagyobb állami vállalatok és a szegedi önkormányzati cégek átláthatóságát a honlapjuk alapján. Ha kiderülne Szegeden, Budapesten, vagy Ózdon egy korrupciós ügy, Ti mit tudtok tenni?

Ha eljut hozzánk minden részlet, s van egy képviselője az ügynek, akkor segítünk az adatigénylésben, az eljárás elindításában, vagy rendelkezésre állnak jogászaink, konkrét eljárás esetén akár végig is kísérik az illetőt. Ha kell, akkor biztosítunk nyilvánosságot, de nem muszáj névvel beleállni az ügybe.

Milyen ügyeket göngyölítettek már fel?

Méhkeréken egy európai uniós forrással való visszaélést derítettünk fel, gyermekeknek ígértek bűnmegelőzési, oktatási programot, de csak a pénzt vették fel, más nem történt.

Kövesdi Veronika

24 éves, végzős egyetemi hallgató, az Együtt alelnök Juhász Péterhez köthető Igazmondó Alapítvány koordinátora. Az Együtt párt által szervezett tüntetésen robbant be a köztudatba személye, a Népszabadság és a 444 többször kiemelte „szenvedélyes hangú beszédét”, amelyben trágár elemek is elhangoztak.

Egy elég erőteljes szavakat használó beszédet mondtál el Budapesten. Mit gondolsz a magyar oktatás helyzetéről?

Teljesen jogosnak tartom a tüntetéseket, a gyerekek nem kapnak normális oktatást, államilag szabályozzák a tankönyveket, rengeteg hiba van bennük. A tanárok fizetése annyira alacsony, hogy megértem, hogy mindegyikük kifáradt, túlhajszolt. Átfogó reformra lenne szükség.

Viszont most zajlik a rendszerváltás óta a második nagyobb pedagógus-béremelés. Jobb- és baloldali tanárok is elismerték nekünk, hogy 2002 óta nem volt hasonló. Mi ezzel a probléma szerinted?

Ha valaki megnézi Magyarországon, hogy mennyiből lehet megélni, akkor nyilvánvaló, ez nem elég.

Egy 25 éve tanító pedagógus 300 ezer forintos (egyetemi végzettséggel, 24-26 év gyakorlattal bruttó 302 713 forintos fizetésre számíthat egy tanár 2015 őszétől, Csongrád megyében a 2015-ös átlagbér 202 000 forint a KSH adatai szerint – szerk.) bérre számíthat. Ezt kevésnek tartod?

Ha ennyi ideje van a pályán, akkor lehet, hogy elégnek tartja, de szerintem többet érdemelne.

Mit gondolsz a felsőoktatásban a hallgatói szerződésről?

Olyan szempontból nem tartom megfelelőnek, hogy kényszerhelyzetet teremt. Megértem azokat, akik ezután egyből külföldön akarnak tanulni, ezt szerintem meg kellene akadályozni. Nem a megfelelő időpontban lett bevezetve, ha nem lenne kivándorlás, akkor nem mondanám rá, hogy nem jó ötlet.

De pont erre a jelenségre válaszul hozták létre. Hiszen ha hat év alatt kitanítunk egy doktort, s ő utána Londonba megy, akkor nem marad orvosunk, s egyben a magyar adófizetők pénzéből az angol egészségügy jár jól. Erre két válasz született, a liberálisokhoz köthető tandíj és a konzervatív megoldásokhoz sorolt hallgatói szerződés. Hogyan kezelnéd ezt a problémát?

Nem tudom, hogyan oldanám meg ezt a problémát.

Akkor a végzett orvosokat mivel tartanád itthon?

Több fizetést adnék nekik, kevesebb órában kellene dolgozniuk, hogy legyen idejük a pihenésre. Jobb állapotú kórházak kellenének.

Az Együtt új arcával beszélgettünk - Kövesdi Veronika a baloldali párt budapesti tüntetésén vált ismertté. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=616134

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.