3500 aláírást gyűjtöttek eddig a Cserepes sori bérlők – a piacvezető egyelőre válaszra sem méltatta őket

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cserepes_sor003kf

Rácz Attila januárban kinevezett piacigazgató reakcióját eddig hiába várták petíciójukra a Cserepes sori árusok, múlt hét szerdai demonstrációjukra semmilyen hivatalos válasz nem érkezett. Addig is gyűjtik az aláírások, amelyben három három civil szervezet is segíti munkájukat.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezője, a piacosok érdekeit képviselő háromfős bizottság tagja, Hamza János azt nyilatkozta portálunknak, hogy a piacigazgató válaszáig kivárnak, de természetesen gyűjtik a támogató aláírásokat, eddig mintegy 3500-an csatlakoztak hozzájuk. Péntekre már tele is plakátolták a piacot, hogy minden vásárló tudja, hol lehet csatlakozni petíciójukhoz, de már három civil szervezet is segíti az aláírásgyűjtést. A bérlők azt szeretnék elérni, hogy ne emelkedjenek a fizetendő díjaik, illetve azt, hogy az őket érintő változtatások előtt minden esetben tárgyaljon az ügyvezető igazgató a kereskedők közül megválasztott háromfős bizottsággal.

Ahogy beszámoltunk róla, több mint százan demonstráltak a Cserepes sori piacon múlt hét szerdán az április elsejétől bevezetendő új díjszabást kifogásolva. Petíciójukat a mintegy 92%-ban önkormányzati társaság élére kinevezett MSZP-s pártkatona, Rácz Attila befizetett külföldi útja miatt tudta átvenni személyesen, de azóta sem reagált semmilyen formában a kereskedők panaszaira, észrevételeire. Sem a cég honlapján, sem pedig hivatalos közösségi oldalán semmilyen utalás nincs a bérlők elégedetlenkedésére, holott panasz akadt bőven.

A demonstráción ismertetett petícióban többek között az szerepel, hogy nem fogadják el az árusok az új díjszabást, és leszögezték, hogy nem kötnek új szerződést a vitás helyzet rendezéséig. Kifogásolták, hogy nem tudtak érdemben tárgyalni az ügyvezetővel, hanem egyszerűen kiosztottak nekik egy papírt, amin az április elsejétől érvényes díjszabások szerepelnek. Az áremeléssel kapcsolatban azt nyilatkozta portálunknak Váczi Tibor, hogy a szektoros beosztás egyenlőtlenséget teremt a bérlők között, nem értenek azzal egyet, hogy a forgalmasabb helyekért többet kelljen fizetni. Igazságtalannak tartják, hogy szombati napokon – amikor élénkebb a forgalom – a pavilon előtti területre való kirakodás négyzetméterárát szinte duplájára emelik a tervezet szerint. Az asztalok nettó napi díja is differenciált lesz ha nem születik egyezség, fél asztalt hétköznap és vasárnap 236 forintért, míg szombatonként 315 forintért lehet bérelni, egész asztal esetében ez 472, illetve 630 forintot kell majd fizetni, illetve a 27%-os áfát. Rácz bevezetné azt is, hogy csak szombatonként a kereskedőknek fizetniük kelljen parkolási díjat, és az is változás, hogy májustól a havi bérleti és előfoglalási díjat tárgyhó ötödikéig kell befizetni a cégnek.

„Eddig 5400 forint volt egy doboz havonta, áprilistól 8000 fölött lesz, az 500 forintos kipakolási díj helyett 800-at akarnak szedni, plusz méterenként ugyancsak felszámolnának bizonyos összeget. Ez összességében több mint 100%-os emelés. Ezt egyszerűen nem lehet kitermelni, ez nem a Mars tér, ahová mindenki bejár” – közölte Köpe Tibor a demonstráción. Azt is kifogásolta több másik bérlővel együtt, hogy az áremelés mellett 27%-os áfa is terhelni fogja őket, és hiába hivatkozik arra a piacigazgató, hogy azt vissza tudják igényelni, az árusok ugyanis nem tartoznak az áfakörbe. Ráadásul a terület bérbeadása, üzemeltetése az elmúlt bő két évtizedben áfamentes volt. Van, aki azt jegyezte meg, hogy most sem olcsó a Cserepes sori piacon árulni, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy télen kint fagyoskodnak, nyáron pedig a hőségben szenvednek a bérlők. A jelenlegi helypénz négyzetméterenként 300 forint, ami elsőre egyáltalán nem tűnik soknak, ám ezért mindössze egy négyzetméternyi beton jár, és ha valaki egy hónapban huszonnégy alkalommal kipakol ekkorka területre, az már 7200 forint. Ha pedig ezt összevetjük egy üzlet négyzetméterenkénti bérleti díjával, akkor ez igenis drágának számít.

mszp-hu-parttag-racz_attila

A Cserepes sori piac bódébérleti díjainak emelése mögött politikai okokat sejt a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, valamint a Civil Városi Unió is. A bérlők egyelőre csak találgatnak, többen azt vetették fel kérdésünkre, hogy nyilván már van vevője a területnek a háttérben, ezért akarják ellehetetleníteni őket. Ha ugyanis tömegesen felmondanak a bérlők és így kiürül a piac, akkor könnyebb eladni is.

Eddig nincs reakció a petíciójukra, de kivárnak a Cserepes sori piac bérlői, közben gyűjtik az aláírásokat – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=620136

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 21.

Előző sztori

Saját verssel is fizettek a kávéért Szegeden

Következő sztori

Gulyás Gergely: az 1956-os hősök a közös emlékezet részesei