Közélet

1956 hőseire emlékezik tematikus műsoraival a közmédia

1956 hőseire emlékezik tematikus műsoraival a közmédia

2016. március 2., szerda
1956 hőseire emlékezik tematikus műsoraival a közmédia

Márciustól több tematikus műsor és film is helyet kap a közmédia csatornáin az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerdán az MTI-t.

Szerdán indul a Szabadság tér '56: a közmédia új sorozata minden szerdán archív felvételek, valamint neves színészek által megidézett kordokumentumok segítségével, történész vendégek és szemtanúk megszólaltatásával tárja fel a huszadik századi történelem legfontosabb eseményeinek hátterét - olvasható a közleményben. Ismertették: a Szabadság tér '56 a jubileumi évben

Rákay Philip

vezetésével végigkalauzolja a nézőket a forradalomhoz vezető úton. A műsor játékfilmet idéző díszlete 1956-ba, egy szétlőtt budapesti térre repíti a nézőket, hogy vizuálisan is átélhessék a korszak világát. Az "időutazás" élményét - sok más korabeli tárgy mellett - egy eredeti Pobeda, azaz "a rettegett fekete autó" állandó jelenléte is erősíti - tették hozzá. Azt írták: a Duna közszolgálati csatorna az 1956. október 23-i forradalom 60. évfordulójának évében hamarosan hetente egy-egy '56-os tematikájú filmet tűz műsorra a dokumentumfilmektől a játékfilmekig. Olyan klasszikusok is képernyőre kerülnek, mint Szabó István Szerelmesfilmje és a Gábor Pál által rendezett Angi Vera. A jubileumi év apropóján a közmédia bemutatja az '56-os időszakból származó egyedülálló hangdokumentumait, amelyek közt megtalálható az angol BBC közszolgálati rádió és a Szabad Európa Rádió tudósítása is az 1956. október 22-től november 10-ig tartó időszakról. Ezeken keresztül a hallgatók megismerhetik a szabadságharcról a nyugati véleményeket is. Naponta jelentkezik majd az 56-ról 56 másodperc című összeállítás a televízióban és a rádióban egyaránt, amely az '56-os év filmhíradóiból és eredeti dokumentumaiból készített válogatásokkal enged bepillantást a forradalom évébe. Kitértek arra is, hogy az elnyomó hatalom elleni forradalom 60. évfordulóján az MTVA "Az én '56-om" címmel felhívást intéz a világ magyarságához, és ennek keretében kéri azokat, akiknek bármilyen személyes történetük, fotójuk, tárgyuk van, ami az 1956-os forradalomhoz kapcsolódik, jelentkezzenek az 56@mtva.hu e-mailcímen. A közmédia ezeken a személyes történeteken keresztül is szeretné bemutatni a szabadságharc ezernyi, életeket és sorsokat befolyásoló történetét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.