Szlovénia nem kívánja bővíteni menekültbefogadó kapacitását

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Illegális bevándorlás - Migránsok Horvátországban

Szlovénia nem kívánja bővíteni menekültbefogadó kapacitását, sem hosszabb időre területén tartani a migránsokat – mondta Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára szerdán Ljubljanában megtartott sajtótájékoztatóján.

Kijelentette: Szlovénia kilencezer migránst és menekültet tud ellátni területén, ugyanakkor a befogadóállomásai kapacitását nem kívánja bővíteni és újakat sem kíván létrehozni. Sefic hozzátette: a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok a közeljövőben összehangolják regisztrációs tevékenységüket, továbbá egységesített dokumentumokat és adatbázist vezetnek be, amely megkönnyítik majd a migránsok ellenőrzését. Az államtitkár ugyanakkor abszolút elfogadhatatlannak tartotta a keddi horvát bejelentést, miszerint a migrációs útvonalon fekvő országok hatóságai a bevándorlókat közös erővel Macedóniából vonattal egyenesen Ausztriába és Németországba szállítanák, úgy, hogy a migránsoknak ne kelljen leszállniuk a vonatról a köztes országokban.

Sefic elismerte, hogy Macedónia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői múlt szerdán Szkopjéban megtartott találkozójukon beszéltek erről a lehetőségről, de az ötletet Ausztria és Szlovénia teljes egészében elvetette. Ausztria ezt azzal magyarázta, hogy a szlovén-osztrák határon így feltorlódhattak volna a bevándorlók, amivel Szlovénia is egyetértett. Miután Ausztria és Szlovénia hivatalosan is cáfolta, hogy a migránsokat Macedóniából egyenesen Ausztriába szállítanák a jövőben, Vlaho Orepic horvát belügyminiszter szerdán újságíróknak azt mondta: “félreértés lehetett”! A belügyminiszter egy nappal korábban arról beszélt, hogy a közös görög-macedón határőrizet megteremtése után a jövőben nem lesz rá szükség, hogy a menekülteket Horvátországban is regisztrálják.

Előző sztori

A keleti tagállamokban való jelenlét megerősítéséről állapodtak meg a NATO védelmi miniszterei

Következő sztori

Csütörtöki programajánló: kiállítás, Beerpong, stoner rock