Közélet

Szlovénia nem kívánja bővíteni menekültbefogadó kapacitását

Szlovénia nem kívánja bővíteni menekültbefogadó kapacitását

2016. február 10., szerda
Szlovénia nem kívánja bővíteni menekültbefogadó kapacitását
Illegális bevándorlás - Migránsok Horvátországban

Szlovénia nem kívánja bővíteni menekültbefogadó kapacitását, sem hosszabb időre területén tartani a migránsokat - mondta Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára szerdán Ljubljanában megtartott sajtótájékoztatóján.

Kijelentette: Szlovénia kilencezer migránst és menekültet tud ellátni területén, ugyanakkor a befogadóállomásai kapacitását nem kívánja bővíteni és újakat sem kíván létrehozni.

Sefic

hozzátette: a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok a közeljövőben összehangolják regisztrációs tevékenységüket, továbbá egységesített dokumentumokat és adatbázist vezetnek be, amely megkönnyítik majd a migránsok ellenőrzését. Az államtitkár ugyanakkor abszolút elfogadhatatlannak tartotta a keddi horvát bejelentést, miszerint a migrációs útvonalon fekvő országok hatóságai a bevándorlókat közös erővel Macedóniából vonattal egyenesen Ausztriába és Németországba szállítanák, úgy, hogy a migránsoknak ne kelljen leszállniuk a vonatról a köztes országokban. Sefic elismerte, hogy Macedónia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői múlt szerdán Szkopjéban megtartott találkozójukon beszéltek erről a lehetőségről, de az ötletet Ausztria és Szlovénia teljes egészében elvetette. Ausztria ezt azzal magyarázta, hogy a szlovén-osztrák határon így feltorlódhattak volna a bevándorlók, amivel Szlovénia is egyetértett. Miután Ausztria és Szlovénia hivatalosan is cáfolta, hogy a migránsokat Macedóniából egyenesen Ausztriába szállítanák a jövőben,

Vlaho Orepic

horvát belügyminiszter szerdán újságíróknak azt mondta: "félreértés lehetett"! A belügyminiszter egy nappal korábban arról beszélt, hogy a közös görög-macedón határőrizet megteremtése után a jövőben nem lesz rá szükség, hogy a menekülteket Horvátországban is regisztrálják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.