Szlovénia idén 70 migráns küldött vissza Horvátországba

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Illegális bevándorlás - Csáktornya

A bevándorlókra vonatkozó új szabályok miatt Szlovénia idén 70 migránst küldött vissza Horvátországba – jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV) csütörtökön.

Szlovénia január közepétől csak azokat a menekülteket engedi be területére, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, továbbá háború sújtotta területekről, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek. A szlovén rendőrség csütörtökön őrizetbe vett 9 olyan illegális határsértőt is, akik a zöldhatáron, ellenőrizetlenül léptek át szlovén területre. Robert Perc rendőrségi szóvivő a szlovén köztévének elmondta: hetet közülük Krsko közelében, a vasútállomáson fogtak el, kettőt pedig a horvát határhoz közeli Bizeljsko településen. Hozzátette, hogy a Közel-Keletről érkező bevándorlók nagy valószínűséggel a zöldhatáron keresztül, illegálisan érkeztek Horvátországból Szlovéniába. “Amennyiben kiderül, hogy az őrizetbe vett migránsok nem felelnek meg a feltételeknek, és nem tudnak tovább menni Ausztriába, a rendőrség megpróbálja átadni őket a horvát hatóságoknak” – hangsúlyozta. Eközben a szlovén határról visszafordított migránsok közül többen a zágrábi vasútállomáson bukkantak fel az elmúlt napokban.

Vlaho Orepic horvát belügyminiszter horvát újságíróknak azt mondta: összesen 41 ilyen migránsról van szó. Őket Zágrábból a bródi tranzitközpontba szállítják, ahol a szokásos regisztrációs eljárás után a hatóságok eldöntik, a többi menekülttel együtt továbbmehetnek-e Szlovéniába, vagy visszatoloncolják őket Szerbiába. Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 443 711 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt hétfőn 716, kedden 765, szerdán 841 migráns lépte át. Idén eddig összesen 65 107 volt az átlépők száma.

Előző sztori

“Szégyenlistával” ösztönzik Romániában az adófizetést

Következő sztori

Pénteki programajánló: jégkarnivál, farsangi underground