Minden civil szervezet helyezzen ki egy madárodút! – országos kampány

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete Minden civil szervezet helyezzen ki egy madárodút címmel országos kampányt hirdet egyesületek és alapítványok mellett iskolák, intézmények és vállalkozások körében. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által szakmailag támogatott akció célja a hazai madárállomány segítése mesterséges fészkelőhelyek kihelyezésével.

A kezdeményezés ötletadója egy 2014-es zöld ombudsmani faültetési program volt. A Tűzoltó Egyesület kampányfelhívása és az MME által összeállított odús szakmai anyag Balástya Község honlapján olvasható. Az odúk kihelyezését az akció keretében legkésőbb március első hetéig kell elvégezni, a résztvevők a kihelyezett odúikat megörökítő fotókat pedig a Költőodúk Országos Kampány Facebook-oldalra tudják feltölteni.

Az odúköltő madarak fészkeléséhez nélkülözhetetlenek a harkályok által az idősebb, kellően vastag fákba vájt odúk. Ahol ezek hiányoznak, a mesterséges deszkaodúk jelentenek nélkülözhetetlen segítséget, melyek használatáról napjainkra már több mint száz éves tapasztalatokkal rendelkezünk. A mesterséges odúk ráadásul nem csak a kedvezőtlen adottságú területeken alkalmazhatóak, idős faállományú parkokba, erdőkbe, mezővédő erdősávokba telepszerűen kihelyezve növelni lehet az odúköltők fajösszetételét és egyedszámát, ami a rovarkártevők elleni jelentős biológiai védekezési hatással is jár. Odúköltő madaraink mérete a verébnél kisebb barátcinegétől a kék galambon át a tyúktermetű uráli bagolyig terjed, ezért a különböző mérettartományba tartozó fajok számára más és más odútípust kell használnunk. A harkályodúkat utánzó klasszikus, mesterséges eszközök bejárati nyílása kerek, az egyes típusok elsősorban a röpnyílás átmérője és a belméret tekintetében különböznek Részletek ITT.

Előző sztori

Nem jogerősen előzetesben – egy államvizsgára volt a cum laudétól a szegedi bicskás gyilkos… (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Futsal: ötödik helyért játszhat a magyar katolikus válogatott