Kultúra

Miért érdemes felolvasni egy újszülöttnek? - beszélgetés a Somogyiban

Miért érdemes felolvasni egy újszülöttnek? - beszélgetés a Somogyiban

2016. február 18., csütörtök
Miért érdemes felolvasni egy újszülöttnek? - beszélgetés a Somogyiban

Fekete-fehér, pancsoló, habszivacs – ilyen könyveket is kínál a gyerekeknek már csecsemőkortól a Móra Könyvkiadó. S hogy mivel segítheti a kisbaba fejlődését a neki való „olvasnivalók” világa, arról Kovács Zsanett, a Móra kiadó kommunikációs munkatársa beszél a kisgyermekes szülőknek. Olvasni egy újszülöttnek? Mit, mikor, miért, hogyan? – című előadását február 22-én, hétfőn délelőtt 10 órától a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában (a Dóm téri központi épületben), 16.30-tól pedig a Rókusi fiókkönyvtárban (Vértói út 5.) hallgathatják meg az érdeklődők.

A Móra kiadó programajánlója szerint „erős a kapcsolat a korai „tanulási” élmények és a későbbi tanulási képességek között. Az olvasás fejleszti a memóriát, a képzelőerőt, a kreativitást, az érzelmi gazdagságot. Alap a tanuláshoz és ezáltal a teljes társadalmi beilleszkedéshez.” A legkisebbek figyelmét már fölkeltik a fekete-fehér, ritmusos, hullámvonalas vagy geometrikus ábrák. A nagyobbacskák szívesen hallgatják a verseket, mondókákat, a rágható, vízálló könyveket pedig akár a fürdőkádba is magukkal vihetik. Kétéves kortól már szerepjáték- és kézügyesség-fejlesztő könyvek lapozgatását is javasolja a Móra kiadó. „Tévedés azt hinni, hogy az olvasóvá nevelés az iskolában vagy az óvodában kezdődik. Aki mese- és beszélgetéshiánnyal érkezik az oviba, abból majdnem bizonyosan nem olvasó gyerek, nem olvasó felnőtt lesz. Az olvasóvá nevelés első számú felelőse tehát maga a szülő” – írja Boldizsár Ildikó mesekutató és -terapeuta. Az Olvasni egy újszülöttnek? Mit, mikor, miért, hogyan? – című program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet közreműködésével kiírt, Családbarát ország 2015 című pályázat révén valósul meg. Az „...és boldogan élnek, míg meg nem halnak” elnevezésű pályázati programsorozat célja, hogy alkalmat teremtsen tartalmas családi együttlétekre, szülők és gyerekek lelki egészségének megőrzésére, a család belső harmóniájának erősítésére. A szegedi Somogyi-könyvtár központja és fiókhálózata 2015. november elejétől 2016. február végéig majd félszáz a családok együttműködését támogató programmal várja a kicsiket és nagyokat.

somogyi_csalad_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.