Március első hetében országos sztrájkot hirdethetnek a vasutas szakszervezetek

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új egyenruha lesz MÁV-nál

Amennyiben február 20-ig a vasutas szakszervezetek és a MÁV nem tud megállapodni az idei évi bérfejlesztésről, a szakszervezetek március első hetében országos sztrájkot hirdetnek – jelentette be a VDSZSZ Szolidaritás elnöke a bértárgyalásokban résztvevő másik hat szakszervezeti vezetővel közösen tartott sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

Halasi Zoltán hozzátette: még pénteken kezdeményezik az elégséges szolgáltatások mértékéről szóló tárgyalások megkezdését.

A VDSZSZ Szolidaritás elnöke kérdésre válaszolva elmondta: a személyszállítás terén az elégséges szolgáltatás mértéke az elővárosi és a távolsági közlekedésben 66 százalékot, az ezen kívül eső területeken 50 százalékot jelent. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezett munkabeszüntetés az összes vasúti tevékenységre kiterjed majd.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke kiemelte: bírósági határozat mondta ki, hogy az árufuvarozás nem tartozik a még elégséges szolgáltatások körébe, emiatt a sztrájk ideje alatt az árufuvarozást teljes egészében lehet blokkolni.

Kiss László arról is beszámolt, hogy a csütörtöki sikertelen bértárgyalás hatására a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező hét vasutas szakszervezet pénteken sztrájkbizottságot alakított.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta: a hét szakszervezet továbbra is fenntartja korábbi béremelési követelését, amely szerint 5 százalékos alanyi jogú bérfejlesztést és a létszámhiánnyal küzdő munkakörökben 2,7 százalékos differenciált béremelést tartanak szükségesnek.

A mozdonyvezetők és más vasutas dolgozók érdekében a 2016-os bértárgyalásokat a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új intézkedés kialakításának előmozdítására is fel kívánják használni – közölte a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke.

Az eseményen részt vett Kicska László Tamás, a Gépészek Szakszervezetének elnöke, Hankó János, a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetségének az elnöke, valamint Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének az elnöke és Laboda József, a Pályavasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének az elnöke is.

Sztrájkkal fenyegetnek a vasutas szervezetek – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=609010

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 12.

Előző sztori

Bert Sakmann Nobel-díjas kutató lesz a Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatója

Default thumbnail
Következő sztori

Új ösztöndíjra pályázhatnak felsőoktatási hallgatók

Legutóbbi hasonló cikkek