Írjon nekünk

Egyház

Kiss-Rigó: A KELET hozza el a lelki tavaszt! + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

BC5K4922

A szellemi, lelki feltöltődés áll a középpontjában a KELET-nek, a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójának, melyre háromszázan érkeztek Szegedre.

Szeged 2009-ben adott otthont először a KELET-nek, majd Esztergom, Sopron, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza és Budapest után tért vissza újra a találkozó a napfény városába. Az idei találkozó mottója: „Öltsétek tehát magatokra, mint Isten kedves választottjai, az irgalom érzületét, a jóságot, az alázatosságot, és a szelídséget.” /Kol 3,12/ „Ez még nem a kikelet, hanem csak a KELET, de meggyőződésem, hogy az ilyen összejövetelek komolyan hozzájárulnak ahhoz, hogy nemcsak a Kárpát-medencében, hanem Közép-Kelet Európában és tőlünk nyugatabbra is érződik hatásunk, és beköszönt a tavasz szellemi értelemben” – fogalmazott Kiss-Rigó László püspök a rendezvény megnyitóján, amelyen az Új Jeruzsálem Katolikus Közösség is közreműködött. Hozzátette, igaz a tavaszt nagy mennydörgéssel zivatarok is kísérik, de az évszakot jellemző lágy szellő frissítő susogása, vagyis a lélek szele tudja igazán meghozni a szellemi tavaszt, amire a megyéspüspök szerint nagy szükség is van.

„Azt szeretnénk, hogy ez a találkozó valóban a lelki felfrissülés, a töltekezés és a jókedv jegyében telne el, és mindannyiunknak olyan tapasztalatot és örömet ad, amellyel majd visszatérünk saját közösségeinkbe” – mondta Serfőző Levente egyetemi lelkész. Marsi István, az SZTE JGYPK dékánja a találkozó megnyitóján azt hangsúlyozta, hogy bár a Szegedi Tudományegyetem nem tartozik a szervezők közé, de az oktatók és hallgatók közötti kapcsolat minden kar esetében kulcsfontosságú. Példaként elmondta, hogy ősszel elkeseredett hallgatók keresik fel a tanárokat, hogy nem bírják elérni kitűzött céljukat. Sok esetben ezek az egyetemi polgárok az egyetemi lelkészségtől kaptak lelki támogatást, muníciót, hogy megállják a helyüket. Ezt a segítőkészséget maga is megtapasztalta külföldön végzett munkája során, őt is az adott intézményen tevékenykedő lelkészség munkatársai segítették túl a nehézségeken, például azon, hogy családjától távol van. Úgy fogalmazott, hogy a KELET keretében sok értéke cserélhet gazdát, és azt kívánta, hogy ez olyan építő rendezvény legyen, amelynek lesz folytatása.

A Gál Ferenc Főiskola rektora, Kozma Gábor kiemelte, a megújított dómban a KELET az első nagyobb rendezvény. Elmondta, az altemplomot a szellemi és lelki megújulás terének szánt az egyházmegye. Idézte a főiskola alapítójának, Gál Ferencnek a gondolatait is, aki az apostoli nagy erényeket sorolta fel: „Főleg abban kell kitűnni, ami a közösségi élethez szolgálja. Gyakorolni kell a jóságot, az irgalmat, a szelídséget, a türelmet, megbocsátást és szeretetet. Az indíték az, hogy Isten is megbocsátott nekünk, tehát a jósággal egymásnak is tartozunk. A közösség szellemi színvonalát szolgálja az, ha okosan és bölcsen tanítják egymást a hit igazságaira és az erkölcsi kötelességekre” – fogalmazott.

Az irgalmasság témájában és a Ferenc pápa által meghirdetett jubileumi év jegyében megszervezett találkozó vendége lesz Böjte Csaba ferences szerzetes, aki az irgalmasságról tart előadást. Február 7-én, vasárnap 10 órakor a szegedi fogadalmi Templomban mutat be ünnepi szentmisét Palánki Ferenc, az MKPK Ifjúsági bizottságának elnök-püspöke.

Esztergom, Sopron, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza és Budapest után tért vissza újra a KELET Szegedre – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=606999

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 5.

Tovább olvasom

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál