Kezdődik a Szabadegyetem – Szeged új szemesztere

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tik004kf

Aczél Petrának a család és a párkapcsolatok médiabeli ábrázolásával foglalkozó előadásával kezdődik el szerda este a Szabadegyetem – Szeged programsorozat tizenhetedik szemesztere a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tanulmányi és Információs Központjában – tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A széles nyilvánosságnak szóló, közérthető, ugyanakkor tudományos igényű előadások hagyománya az universitas kolozsvári gyökeréig visszavezethető, de Szent-Györgyi Albert rektorsága idején is népszerű volt. Az előadássorozatot jelenlegi nevén 2008 tavaszától szervezi meg az SZTE a Mindentudás Egyeteme Szeged programjainak folytatásaként. A program szervezését irányító Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes közölte, a tavaszi szemeszter előadóinak olyan szakembereket kértek föl, akik oktatóként, öregdiákként vagy az universitas partnereként kötődnek az intézményhez. A meghívott előadók példát mutathatnak az SZTE hallgatóinak az alkalmazott tudományok területén elért, de az egyetemi szférán túlmutató sikereikkel – tette hozzá.

Az érdeklődők a május elejéig tartó szemeszter előadásain hallhatnak majd a “sötét oldal” kémiájáról – a kábítószerek, dizájnerdrogok előállításáról -, a gyógyszertervezésről, a szegedi gumigyárban az elmúlt fél évszázadban végrehajtott fejlesztésekről, a modern patológiának az orvosi diagnosztikában betöltött szerepéről vagy a második generációs bioüzemanyagokról. A félév záróelőadását Trócsányi László igazságügyi miniszter, az egyetem professzora tartja majd Élet vagy túlélés a jogszabályok dzsungelében – egy világjelenség margójára címmel. Az előadásokról felvétel készül, amelyek az egyetem honlapján is megtekinthetők.

Default thumbnail
Előző sztori

Baleset történt a 45-ös főúton, megszűnt a forgalomkorlátozás

Default thumbnail
Következő sztori

Évadnyitó ülésüket tartják a parlamenti frakciók

Legutóbbi hasonló cikkek