Közélet

Illegális bevándorlás: változhat a migránsok útvonala

Illegális bevándorlás: változhat a migránsok útvonala

2016. február 25., csütörtök
Illegális bevándorlás: változhat a migránsok útvonala

Megváltozhat a Nyugat-Európába tartó migránsok útvonala, így akár Ukrajna, Oroszország és Grúzia felől érkező bevándorlókra is számítani lehet - mondta a Magyar Honvédség (MH) vezérkari főnöke csütörtökön Debrecenben.

Benkő Tibor

vezérezredes a Debreceni Egyetemen tartott előadásában a legfrissebb felderítési adatokra hivatkozva azt mondta, több útvonalat "lehet látni", ha a migránsok ezt - azaz a Fekete-tenger keleti partvidékéről kiinduló - útvonalat választják, akkor "további előkészületekre van szükség". Nem kizárt, hogy a magyar-román határ mellett a magyar-ukrán, az ukrán-szlovák, sőt akár a lengyel határ is érintett lehet - fogalmazott a vezérkari főnök. Benkő Tibor az egyetem dísztermét megtöltő érdeklődők előtt kifejtette, az adatok azt mutatják, hogy a következő időszakban fokozódni fog az Európára, illetve Magyarországra nehezedő migrációs nyomás. Vélekedése szerint nem lehet arra számítani, hogy a migránsok száma csökkenni fog, ezt jelzik többek között a görögországi események, a macedón határon történtek, illetve a menekültáradat megállítása érdekében tett osztrák lépések is. Az elmúlt időszakban emelkedett a Magyarországra illegálisan érkezők száma, volt olyan nap, amikor számuk a kétszáz főt is elérte - mondta a vezérkari főnök. A Magyar Honvédség ezért megerősíti és bővíti a határ menti jelenlétét - tette hozzá. A tavaly a déli határszakaszon felállított műszaki határzárra kitérve emlékeztetett, a honvédség júliusban kapta meg az ideiglenes biztonsági határzár tervezésére és megépítésére vonatkozó feladatot, akkor, amikor a január óta eltelt időszakban már 38 ezer migráns érkezett az országba. A vezérkari főnök elismeréssel nyilatkozott a munkában részt vevő katonákról, akik szavai szerint becsületesen helytálltak. A videóbejátszásokkal színesített előadásában elmondta, a magyar-szerb zöldhatárt lezáró, 170 kilométer hosszú kerítés szeptember 14-re készült el, az építési munkák pedig a migránsok útvonalának áthelyeződése miatt a magyar-horvát határszakaszon folytatódtak. Ebben a munkában több mint hétezer katona és polgári dolgozó vett részt, jelenleg pedig 1500-an vannak készenlétben és végzik a déli határ mentén a felderítési és a járőrözési feladatokat - tette hozzá Benkő Tibor. A vezérkari főnök előadásában kitért arra is, a menekültválság kiszélesedése miatt a problémával az EU mellett már a NATO is foglalkozni kezdett, a katonai szervezet a jelenlegi legfontosabb feladatának az embercsempészek elleni küzdelmet jelölte meg a Földközi- és az Égei-tengeren.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.