Közélet

Idén is szerepelnek a külhoni magyar nyelvű képzések a felvételi tájékoztatóban

Idén is szerepelnek a külhoni magyar nyelvű képzések a felvételi tájékoztatóban

2016. február 16., kedd
Idén is szerepelnek a külhoni magyar nyelvű képzések a felvételi tájékoztatóban

Idén is átfogó tájékoztatás jelent meg az Oktatási Hivatal közreműködésével azon szomszédos országok - Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna - felsőoktatási felvételi eljárásairól, ahol a hallgatók magyarul is végezhetnek felsőoktatási képzéseket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sajtó- és kommunikációs főosztálya szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az első alkalommal tavaly januárjában megjelentetett külhoni magyar felsőoktatási tájékoztatás is hozzájárult ahhoz, hogy a határon túli képzésekben több mint 16 ezer magyar hallgató vesz részt a 2015/2016-os tanévben, közülük több százan az anyaországból érkeztek. A tárca közleményében részletezte: a tájékoztatóban a felsőoktatási felvételi eljárásokkal kapcsolatos általános információkat országonkénti, azon belül intézményi bontásban ismertették, kitérve a jelentkezési feltételekre és a jelentkezés módjára, a határon túli képzések szintjeire, a képzésekhez szükséges bizonyítványokra, oklevelekre, végzettségekre és felvételi vizsgákra, továbbá arra, hogy milyen, a felvételhez szükséges vizsgákat lehet magyar nyelven vagy magyar fordítással teljesíteni. Mint írták, a 2015/2016-os tanévben 21 külhoni felsőoktatási intézmény 334 képzése végezhető magyar nyelven. A külhoni magyar diákoknak további lehetőséget jelentenek a magyar nyelvű felsőoktatás igénybe vételére a szülőföldön az egyes magyarországi felsőoktatási intézmények határon túli kihelyezett alap- és mesterképzései. Kiemelték: az, hogy az anyaországi és határon túli képzések közös digitális felületen jelennek meg, nagyban hozzájárul "az egységes Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatási tér kialakításához".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.