Közélet

Hollande és Merkel a menekültválságról és a brit reformigényekről egyeztetett Strasbourgban

Hollande és Merkel a menekültválságról és a brit reformigényekről egyeztetett Strasbourgban

2016. február 7., vasárnap
Hollande és Merkel a menekültválságról és a brit reformigényekről egyeztetett Strasbourgban

Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár a menekültválságról és a brit reformigényekről egyeztetett vasárnap Strasbourgban - közölték helyi források.

A két ország vezetőjének négyszemközti informális találkozóját a helyi prefektúrán rendezték meg, mielőtt eleget tettek

Martin Schulz

, az Európai Parlament elnöke vacsorameghívásának.

Merkel

és

Hollande

nem nyilatkozott a sajtónak a megbeszélést követően. A strasbourgi katedrális közelében, egy elzászi kisvendéglőben rendezett zártkörű munkavacsorára néhány nappal a február 18-19-re tervezett EU-csúcs előtt kerül sor, amelynek fő témái a menekültválsággal és a Nagy-Britannia által követelt európai uniós reformokkal kapcsolatos kérdések lesznek. Diplomáciai források szerint Párizs és Berlin elkötelezett a schengeni övezet megvédésében. Ennek jegyében keresik a megoldásokat a menekültválságra, mindenekelőtt a menedékkérő-regisztrációs központok (hotspotok) felállításának sürgetésével, az illegális helyzetben lévő migránsok visszaküldésének szorgalmazásával, a görög-török határ ellenőrzésének erősítésével és a menekültek elosztásával. A brit reformigényeket illetően a párizsi diplomácia pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy "nincsen különbség Hollande és Merkel álláspontja között". Francois Hollande francia elnök szerdán ellenezte, hogy az európai vezetők bármiféle újabb tárgyalásokat folytassanak a brit reformigényekről a következő EU-csúcson. A kedden előterjesztett javaslatcsomag több területen engedményeket tesz Londonnak. A brit kormány például az EU-tagságról tervezett népszavazás után haladéktalanul alkalmazhatná a "vészféknek" nevezett szigorításokat, amelyek alapján négyévi nagy-britanniai munkaviszony után lehetne csak igénybe venni munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes körét. A február 18-19-re tervezett EU-csúcson a tagállamoknak először nyílik alkalmuk döntést hozni az ajánlásokról. A két ország vezetője 2015. január 30-án hasonló informális jellegű munkavacsorát rendezett Strasbourgban, amelynek fő témája akkor a görög pénzügyi válság volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.