Közélet

Figyelemfelhívó programot szervez a Kormányhivatal a Rákellenes Világnapon

Figyelemfelhívó programot szervez a Kormányhivatal a Rákellenes Világnapon

2016. február 2., kedd
Figyelemfelhívó programot szervez a Kormányhivatal a Rákellenes Világnapon

Az első rákellenes világkongresszust 2000 februárjában, Párizsban tartották. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá (Párizsi Charta), amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére nyilvánította a kongresszus február 4-ét Rákellenes Világnappá. A világnap alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatal február 4-én, reggel 9-től délután 1 óráig a Rákóczi téri központi épület földszintjén szervez figyelemfelhívó programot, melyen bárki részt vehet.

A KSH adatai alapján hazánkban évek óta a halálozási gyakorisági sorrend élén álló szív-érrendszeri betegségek mögött a második helyen a daganatos betegségek állnak. A rosszindulatú daganatos megbetegedések okozta halálozások közül első helyen a légcső, hörgő, tüdő rosszindulatú daganatai állnak, mind a férfiak, mind a nők körében. A második helyre férfiaknál a vastagbél, nőknél az emlő rosszindulatú daganata okozta halálozás került. A daganatos betegségek kialakulásában a veleszületett tényezők csupán 15 %-ban tehetők felelőssé. A kiváltó okok 85 %-a szerzett, azaz az egyén életmódjával összefüggésbe hozható. Az általános figyelmeztető jelekre, tünetekre mindenkinek oda kell figyelni, de az elváltozások időben történő észlelésében a szűrővizsgálatoknak van a legfontosabb szerepe. Mind a rizikószűréseken, mind a szervezett szűréseken (emlő, méhnyak, vastagbél) való részvétel életmentő lehet. A Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya munkatársai a világnapi programon tájékoztatással, személyes tanácsadással, oktatással hívják fel az ügyfélszolgálatot felkeresők figyelmét arra, hogy helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással, az egészséget károsító tényezők kiiktatásával, a szűréseken való részvétellel illetve önvizsgálat végzésével a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulása megelőzhető. A rendezvényen totó, illetve kérdőív kitöltésével mindenki ellenőrizheti a témával kapcsolatos ismereteit, de az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy milyen jelekre kell figyelni és mikor kell orvoshoz fordulni. A szakemberek segítségével nem csak tájékoztatást kaphatnak arról, hogy kik, mikor, milyen gyakorisággal, hogyan végezzék az emlő önvizsgálatát, hanem egy emlőmulázs segítségével lehetőség lesz például az emlő önvizsgálati lépéseinek gyakorlására is. Emellett informálódhatnak a szervezett emlő és méhnyak szűrésről. A program célja hogy minél szélesebb körben felhívják a lakosság figyelmét a betegségmegelőzés, ezen belül a szűrések fontosságára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.