Bulvár

Eddig elkerülte Csongrád megyét az influenzajárvány

Eddig elkerülte Csongrád megyét az influenzajárvány

2016. február 17., szerda
Eddig elkerülte Csongrád megyét az influenzajárvány
influenza_jarvany_beteg

Az idei téli időszakban a H1N1 okozza a megbetegedéseket, melynek genetikai szerkezete hasonló az oltóanyagban található vírus genetikai szerkezetéhez. Jól döntöttek tehát, akik időben beadatták a vakcinát.

Emelkedett ugyan az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek száma Csongrád megyében, a járványos küszöbértéktől azonban még mindig messze állunk. Az influenza figyelőszolgálatra kijelölt 54 orvos tett jelentést a múlt héten, tehát 66 beteget regisztráltak. "A legnagyobb arányban a csecsemők és a 14 év közötti gyermekek betegednek meg, ők teszik ki a betegek egyharmadát" - tudtuk meg

Bosnyákovits Tünde

megyei tisztifőorvostól. A 3 és 5 év közötti kicsik között ugyancsak sok a beteg, az értékek ebben a korosztályban jóval meghaladják a járványküszöböt. "A féléves kortól 35 hónapos korig terjedő korosztály oltóanyag felhasználása Csongrád megyében volt a legmagasabb" - folytatta a tisztifőorvos. Az uniós adatok alapján ebben a téli időszakban a H1N1 típusú influenza okozza a megbetegedéseket, melynek genetikai szerkezete hasonló az oltóanyagban található vírus genetikai szerkezetéhez. A védőoltás tehát hatásos. Bosnyákovits Tünde ugyanakkor azt is hozzátette, abból, hogy a fiatal korosztályban ilyen magas a betegek száma, a kutatók arra következtetnek, olyan vírustörzs tört előre idén, melyhez hasonló genetikai szerkezetű több mint 15 éve okozott járványt. Azt továbbra sem lehet megmondani, hogy eléri-e Csongrád megyét az influenzajárvány, és ha igen, mikor. A megyei tisztifőorvos szerint jelenleg két irányból ér minket az influenza, egyrészt a nyugat-európai országokból, másrészt Ukrajna felől, ahol nemrégiben csengett le egy intenzív járványos időszak; 3 millió ember megbetegedését regisztrálták. "Nyugati megyéinkben érte már el, illetve haladta meg a járványos fokozatot az influenza, bizonyos intézményekben látogatási tilalmat kellett elrendelni. Csongrád megyéhez hasonlóan Baranya, Tolna és Somogy megyében sincs még influenzajárvány." Bosnyákovits Tünde arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegséget mindenképpen ki kell pihenni, hiszen szövődménye akár bakteriális fertőzés okozta tüdőgyulladás is lehet, amit antibiotikum-kúrával kezelnek. Súlyosabb esetben azonban vérzéses tüdőgyulladás is jelentkezhet, melynek tüneteit komolyan kell venni és azonnal orvoshoz kell fordulni.

A H1N1 okozza a megbetegedéseket, melynek genetikai szerkezete hasonló az oltóanyagban található víruséhoz.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=610210

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.