Közélet

Az otthon mellé munkát is kínál Mórahalom a CSOK-osoknak!

Az otthon mellé munkát is kínál Mórahalom a CSOK-osoknak!

2016. február 24., szerda
Az otthon mellé munkát is kínál Mórahalom a CSOK-osoknak!
nogradi_csok009kf

Eddig mintegy ötven család érdeklődött Mórahalmon, hogy a CSOK-hoz kapcsolódóan mit kínál a betelepülni vágyóknak a 6200 lakosú kisváros. A településen komplex programot indítottak, nem csupán kedvezményes építési telkeket kínálnak, hanem társas-, sor- és garzonházprogramot is indítanak, illetve az ipari park cégeivel összefogva a munkahelyteremtést is támogatják. A speciális kedvezményrendszert egy most indult honlapon is bemutatják, a cél, hogy ne csak otthonra leljenek Mórahalmon a családok, hanem el is tudjanak helyezkedni.

Ahogy

beszámoltunk róla

, Mórahalom speciális kedvezményrendszert alakított ki a CSOK-osoknak, most egy

weblapon

is egybegyűjtötték a kisváros által indított programot.

Nógrádi Zoltán

polgármester a honlap indulása apropóján tartott sajtótájékoztatóján elmondta, nemcsak az építőipar vagy épp a pénzintézetek kezdtek el érdeklődni a kormány otthonteremtési programja iránt, hanem a települések is különféle programokat, kedvezményeket kínálnak. „Egy telepelülés megmaradása a népességétől függ. Ez a népességmegtartó képesség, de ha játszunk a kifejezésekkel, azt is mondhatjuk, hogy képességmegtartó népesség. Ha egy település működni akar, akkor a működőképességét az ott élő népesség határozza meg. Ez az az erőforrás, amit semmilyen kincstári eszközökkel, településfejlesztéssel nem lehet pótolni” – hangsúlyozta a homokháti kisváros első embere.

nogradi_csok006kf

Gercsóné Szécsi Bernadett

tősgyökeres mórahalmi, férjével azt szeretnék, hogy mindhárom gyermekük is a településen nőjön fel, mert úgy értékeli, hogy biztonságos, élhető a város, és az intézményhálózata is megfelelő. „Családi házat szeretnénk építeni, nem túl nagy telekben gondolkodunk, de figyelembe kell vennünk, hogy öten vagyunk” – fogalmazott. Kérdésünkre elmondta, tudja, hogy nagyobb kockázat egy ház építése, mint a vásárlás, de a férjével úgy döntöttek, hogy belevágnak, hiszen így a saját igényeiknek megfelelő módon tudják kialakítani. „Nagyon örülünk a támogatásnak, e nélkül nem tudnánk házépítésbe kezdeni. Már pénzintézettel is beszéltünk, a telket is kinéztük, és ha minden jól megy, akkor már a jövő héten alá tudjuk írni a szerződést is” – tudtuk meg Bernadettől.

Kedvezményes telek, készpénz és ösztöndíjprogram

Mórahalom 250 ezer forintos készpénztámogatást biztosít a betelepülő vagy helyben élő háromgyermekes családoknak, mely összeget vagy a tervezésre vagy a építési művezetéshez biztosítanak. Azoknak, akik a 10+10 konstrukció, azaz a támogatásra és a kedvezményes hitelre jogosultak, további 1 millió forint készpénztámogatást biztosítanak. 400 forintos négyzetméteráron kínálnak építési telkeket, és ezeknek a közművesítési költségeit is el tudják számolni a családok. Több mint 100 építési telek van a városban, és a családok igényeihez igazodva 500-tól egészen 1500 négyzetméterárig kínálják azokat, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvezőbbet.

nogradi_csok011kf

Azokra is gondoltak, akik nem új ház építését tervezik, megtervezett Mórahalom ugyanis egy társasházat. Ennél a konstrukciónál is vállalják az ügyintézést még a generálkivitelezésnél is, és az áfa-visszaigénylés lehetőségét is biztosítják. Különleges eleme a mórahalmi támogatási rendszernek, hogy felépítenek egy garzonházat kimondottan időseknek, mellyel kapcsolatban Nógrádi elmondta, hogy ha valaki egy idős embertől vásárol házat, aki beköltözik ebbe a garzonba, akkor is jár a város által nyújtott 1 milliós támogatás. 2017 elején egy ösztöndíjprogramot is elindítanak, amellyel a gyermekek felsőfokú tanulmányaihoz járulnak hozzá. A polgármester hozzátette, az ipari park munkáltatóival is egyeztetnek, a hiányszakmákban elhelyezkedők további kedvezményekben részesülnek.

nogradi_csok005kf

Nógráditól megtudtuk, hogy Mórahalom azon Csongrád megyei települések egyike, ahol sikerült megállítani a lakosságszám csökkenését, sőt meg is fordították a tendenciát. Jelenleg 6200-an élnek a városban, de felkészültek a növekedésre, a település megújult intézményhálózata 8500 főig bírja a kapacitásokat. Arról is tájékoztatott, hogy eddig mintegy ötven család érdeklődött a Mórahalom által kínált kedvezményrendszer iránt, kétharmaduk más településről költözne a városba. Jelenleg úgy tűnik, hogy legtöbben magánházépítésben gondolkodnak, de már azelőtt érdeklődtek a társasházprogram iránt is, mielőtt meghirdették volna az árakat és egyéb paramétereket.

Társas- és garzonházprogramot is indít Mórahalom a CSOK-osoknak, illetve a munkahelyteremtést is támogatják.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=612268

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.