Közélet

112 újságíró vesztette életét munkája során 2015-ben

112 újságíró vesztette életét munkája során 2015-ben

2016. február 3., szerda
112 újságíró vesztette életét munkája során 2015-ben

2015-ben 112 újságírót öltek meg a világ konfliktuszónáiban. Legtöbben robbantásokban vagy emberrablás következtében, golyózáporban, vagy célzott támadásokban vesztették életüket - áll az idén 25 éves, brüsszeli központú Nemzetközi Újságíró Szövetség (FIJ) szerdán közreadott jelentésében.

A beszámoló szerint tavaly a Charlie Hebdo francia nyelvű szatirikus hetilap ellen lekövetett támadásban meghalt 12 újságíróval Franciaország került a szomorú lista élére. Ezután Jemen és Irak következik 10-10 újságíró munka közben bekövetkezett halálával. A jelentésben közölt statisztikák ugyanakkor azt mutatják, hogy nem csupán a konfliktuszónákban halnak meg újságírók, hanem sokan a békés országok szervezett bűnözői csoportjainak esnek áldozatául, mások a korrupció ellenes tényfeltáró munkájuk során válnak célponttá. Az elmúlt 25 évre vonatkozó kimutatásban az újságírók számára legveszélyesebb tíz ország listáját Irak vezeti 309 halottal, majd Fülöp-szigetek következik 146, Mexikó 120, Pakisztán 115, Oroszország 109, Algéria 106, India 95, Szomália 75, Szíria 67 és Brazília 62 erőszakos cselekményben meghalt újságíróval. A nemzetközi szervezet véleménye szerint kevés figyelem jut a munkájuk során életüket vesztett újságírókra. Tízből alig, ha egy esetben folyik bírósági vizsgálat a körülmények és az elkövetők kiderítésére. A jogi felelősségre vonás elmaradása tovább növeli az újságírók ellen elkövetett erőszakos cselekmények számát - hangsúlyozza a szövetség. A Nemzetközi Újságíró Szövetség 25 éves fennállása óta 2297 újságíró vesztette életét munka közben. Eddig a 2006-os évben halt meg a legtöbb újságíró, akkor 155 vesztették életüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.