Újra dúl a mérgezési őrület – az év első húsz napján máris legalább 50 védett ragadozómadár pusztult el hazánkban

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mergezett_hollo

Miközben a természetvédelmi szakemberek a XIII. Országos Sasszinkron keretében a hazánkban telelő ragadozómadarak számbavételén és védelmén fáradoznak, mások hol szándékosan, hol felelőtlenségből tovább tizedelik az állományukat.

Bár még csak három hét telt el a 2016-os évből, a mérgezésekben elpusztult védett madarak száma lassan máris eléri az egész tavalyi év mérlegét. Három, szándékosan ragadozók ellen irányuló eset során, három különböző megyében összesen 40 egerészölyv, 9 holló, 1 macskabagoly, 7 róka, 1 kutya és 1 macska teteme, valamint 19 mérgezett csalétek került elő a helyszínelések során.

A tetemek, és különösen a sokszor apró csalétkek megtalálásában a három illetékes nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata mellett fontos szerepet játszott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) speciális méreg- és tetemkereső kutyás egysége, nagyban segítve ezzel a rendőrség munkáját. Részben ennek is köszönhető, hogy az egyik kirívó eset után azonnal sor került a gyanúsítottnál történő rendőrségi házkutatásra, amely során az országban először sikerült „forró nyomon” megtalálni a mérgezéshez használt, feltételezhetően betiltott vegyi anyagokat. Az illetékes rendőrkapitányságok mindhárom esetben nyomozást indítottak a tettesek felkutatása érdekében.

Az elkövetők komoly büntetésre is számíthatnak, hiszen a feltételezett tettesek méreggel való visszaélés (elzárás), természetkárosítás (5 évig terjedő szabadságvesztés), állatkínzás (2 évig terjedő szabadságvesztés) és orvvadászattal (3 évig terjedő szabadságvesztés) is gyanúsíthatóak.

2014-ben valamelyest bizakodóak lehettünk, hiszen egy európai szinten is egyedülálló, több mint 150 sast és 400 egyéb védett madarat elpusztító 10 éves mérgezési hullám után „mindössze” 15 védett madár pusztult el mérgezés miatt, és köztük egyetlen parlagi sas sem volt.

A 2015-ös évben már ismét megnőtt a szándékos ragadozó mérgezések száma, amelyek következtében 61 védett madár pusztult el bizonyítottan, köztük 5 fokozottan védett parlagi sas és 7 rétisas. Ugyanakkor nagy áttörésnek számított, hogy négy gyanúsítottat is sikerült a rendőrségnek bíróság elé állítani.

Bár idén fokozottan védett sas még nem esett bizonyítottan mérgezés áldozatául, az esetek kirívóan magas száma komoly aggodalomra ad okot, ezért a természetvédelmi őrszolgálat, a rendőrség és az MME kutyás egysége részéről fokozott ellenőrzések veszik kezdetét szerte az országban.

Az idei esetek eddigi statisztikája:

– Bács-Kiskun megye (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság): 14 egerészölyv, 3 róka, 1 kutya, 12 csalétek

– Pest-megye (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság): 3 egerészölyv, 2 róka, 3 csalétek

– Veszprém megye (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság): 23 egerészölyv, 9 holló, 1 macskabagoly, 2 róka, 1 macska, 4 fácán csalétek 1 galamb csalétek

Összesen: 40 egerészölyv, 9 holló, 1 macskabagoly, 7 róka, 1 kutya, 1 macska, 20 csalétek; az okozott természetvédelmi kár értéke összesítve 1 500 000 Ft.

Előző sztori

Közel egymilliárddal lett olcsóbb DAKK buszbérlete

Következő sztori

Több az influenzás, de járvány nincs