Szolidaritási megmozdulásokra hívja az SZNT a világ magyarságát március 10-én

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szekely_zaszlo

Szolidaritási megmozdulások szervezésére kérte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a világ magyar közösségeit 2016. március 10-ére, a Székely Szabadság Napjára.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott felhívásban Izsák Balázs, az SZNT elnöke arra kérte a világ magyar közösségeit, hogy lehetőleg a marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel egy időben, Románia külképviseletei előtt nyilvánítsák ki a székelység autonómiaigényének támogatását, és adjanak hangot tiltakozásuknak a román hatóságok által elkövetett jogtiprásokkal szemben. “Mindig fontosnak tartottuk, hogy üzeneteink eljussanak más népekhez is, de a világ országait irányító hivatalosságok is tájékoztatást kapjanak a székelység helyzetéről és törekvéseiről” – áll a felhívásban. Az SZNT elnöke azért tartotta fontosnak a más országokban szervezett megmozdulásokat, mert “nem egy nyugati kancellária csak a bukaresti sikerpropagandát ismeri”, amely szerint a székelység helyzete példaértékűen megoldott. “Ez már a korábbi években sem volt igaz, ráadásul a helyzet az utóbbi időben romlott” – állapította meg Izsák Balázs.

Úgy vélte, arra kell felhívni a figyelmet, hogy Románia megszegi a nemzetközi kötelezettségvállalásait a nyelvi jogok tekintetében, folytatja a székely jelképek és a magyar nyelvű feliratok üldözését, és egyre nagyobb arányokat ölt a magyar nemzetiségű közéleti szereplők hatósági zaklatása. Nem hárult továbbá el az a veszély sem, hogy Románia közigazgatási átszervezése a székelységet hátrányosan érintő, súlyosan jogfosztó módon menjen végbe. “A világ csak akkor fog felfigyelni tiltakozásunkra, ha a jogfosztásra, antidemokratikus hatósági fellépésre folyamatosan figyelmeztetünk és rendszeresen tájékoztatjuk a nemzetközi szervezeteket és a világ országainak kormányait” – fogalmazott a felhívásban Izsák Balázs.

Default thumbnail
Előző sztori

A Fidesz parlamenti bizottsági vitát kezdeményez az igazságszolgáltatásról

Default thumbnail
Következő sztori

Jelentősen megnőhet a kereslet az építőanyagok iránt

Legutóbbi hasonló cikkek