Közélet

Szegedi szakértő: "A nyár elejére állni fog a kerítés, vagy a magyar-román vagy a román-szerb határon!"

Szegedi szakértő: "A nyár elejére állni fog a kerítés, vagy a magyar-román vagy a román-szerb határon!"

2016. január 21., csütörtök
Szegedi szakértő: "A nyár elejére állni fog a kerítés, vagy a magyar-román vagy a román-szerb határon!"
migransok_0916_csutortok27_gs

A biztonságpolitikai szakértő szerint nem meglepő az új bevándorlási útvonal, amelyen 60 határsértő próbálkozott az előző hétvégén. A román törvények már a migrációs válság előtt szigorúbban bírálták el a tiltott határátlépést.

Szombaton mintegy hatvan határsértőt

fogtak el a román határrendészek

Nagykikindától keletre, a Temes megyei Kiskomlós (Comlosu Mic) környékén, közülük 41-en Pakisztánból, 12-en Marokkóból, öten Szomáliából, egy személy Iránból, egy másik pedig Szudánból származik. Céljuk az volt, hogy Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jussanak, így elképzelhető, hogy hazánk újból érintetté válik a migrációs válságban.

A románok szigorúbban ítélik meg a határsértést más államoknál

"Nem tartom meglepetésnek, már a nyáron láttuk, hogy ha lezárják a Szlovénia felé vezető útvonalat, akkor a migránsok megpróbálják a Románián keresztüli áthaladást is" - nyilatkozta lapunknak

Német Ferenc

, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke. "Azt gondolom, hogy román szervek most szigorúbban állnak hozzá az ilyen ügyekhez, mint fél évvel korábban, ezen felül már a tömeges migráció előtt életbe léptettek olyan törvényeket, mint amilyeneket Magyarország is 2015 szeptemberében" - magyarázta. Ez azt jelenti, hogy az illegális határátlépésért hat hónap és három év közötti börtönbüntetés jár, az embercsempészeket pedig akár hét évre is rács mögé tehetik. A szakértő szerint azonban nem lehet kérdés, hogy ha nem tudja megakadályozni az illegális határátlépést a román kormány, akkor román-magyar határ déli szakaszán is fel kell húzni a kerítést."A nyár elejére állni fog a kerítés, vagy a magyar-román, vagy a román-szerb határon!"

nemeth_ferenc01_gs

Sikerült elkerülni, hogy újabb milliók keljenek útra

Német Ferenc a román határőröket a bolgárokhoz hasonlította. Mióta egy gellert kapó golyó megölt egy afgán menekültet, kevesebb a nehézség a problémás elemekkel. Az említett eset, az egyre kevésbé befogadó európai álláspont és a téli hideg ellenére továbbra is folyamatosan érkeznek a bevándorlók. A szakértő szerint a helyzet nem fog változni, habár szerencsére sikerült elkerülni a világ vezető hatalmainak segítségével, hogy a diplomácián túli megoldásokat alkalmazzon Irán Szaúd-Arábia ellen, ami újabb milliók útnak indulását hozhatta volna. A konfliktus kirobbantó oka az volt, hogy az Arab-félszigeten található államban több síita ellenzékit is kivégeztek, ami természetesen kivívta az iszlám ezen irányzatát képviselő Irán haragját. "Törökországban újabb és újabb merényleteket követnek, az, hogy ez már a német turistákat is veszélyezteti, azt üzeni a lakosságnak, hogy Erdoganék képtelenek kezükben tartani az irányítást. Hiába győznék le az ISIS-t, továbbra is megmaradna számukra a kurd kisebbség problémája, amely a tavalyi választásokon, a magas küszöb ellenére, bejuttatta a parlamentbe az érdekeit képviselő pártot" - vélekedett Német Ferenc. "A migránsok pedig jönni fognak. Ez nem az időjárástól függ, hanem attól, hogy a kompok áthozzák-e őket. A görög gazdaság romokban hever, nem tudnak határőrizetre költeni, sőt pont azért szállítják át őket a tengeren, mert ezzel bevételhez jutnak" - zárta szavait.

Románia felől ismét megnyílik egy migrációs útvonal Magyarországon keresztül? KLIKK: http://szegedma.hu/?p=602656 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. január 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.