Szegedi szakértő: “A nyár elejére állni fog a kerítés, vagy a magyar-román vagy a román-szerb határon!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

migransok_0916_csutortok27_gs

A biztonságpolitikai szakértő szerint nem meglepő az új bevándorlási útvonal, amelyen 60 határsértő próbálkozott az előző hétvégén. A román törvények már a migrációs válság előtt szigorúbban bírálták el a tiltott határátlépést.

Szombaton mintegy hatvan határsértőt fogtak el a román határrendészek Nagykikindától keletre, a Temes megyei Kiskomlós (Comlosu Mic) környékén, közülük 41-en Pakisztánból, 12-en Marokkóból, öten Szomáliából, egy személy Iránból, egy másik pedig Szudánból származik. Céljuk az volt, hogy Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jussanak, így elképzelhető, hogy hazánk újból érintetté válik a migrációs válságban.

A románok szigorúbban ítélik meg a határsértést más államoknál

“Nem tartom meglepetésnek, már a nyáron láttuk, hogy ha lezárják a Szlovénia felé vezető útvonalat, akkor a migránsok megpróbálják a Románián keresztüli áthaladást is” – nyilatkozta lapunknak Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke. “Azt gondolom, hogy román szervek most szigorúbban állnak hozzá az ilyen ügyekhez, mint fél évvel korábban, ezen felül már a tömeges migráció előtt életbe léptettek olyan törvényeket, mint amilyeneket Magyarország is 2015 szeptemberében” – magyarázta. Ez azt jelenti, hogy az illegális határátlépésért hat hónap és három év közötti börtönbüntetés jár, az embercsempészeket pedig akár hét évre is rács mögé tehetik. A szakértő szerint azonban nem lehet kérdés, hogy ha nem tudja megakadályozni az illegális határátlépést a román kormány, akkor román-magyar határ déli szakaszán is fel kell húzni a kerítést.”A nyár elejére állni fog a kerítés, vagy a magyar-román, vagy a román-szerb határon!”

nemeth_ferenc01_gs

Sikerült elkerülni, hogy újabb milliók keljenek útra

Német Ferenc a román határőröket a bolgárokhoz hasonlította. Mióta egy gellert kapó golyó megölt egy afgán menekültet, kevesebb a nehézség a problémás elemekkel. Az említett eset, az egyre kevésbé befogadó európai álláspont és a téli hideg ellenére továbbra is folyamatosan érkeznek a bevándorlók. A szakértő szerint a helyzet nem fog változni, habár szerencsére sikerült elkerülni a világ vezető hatalmainak segítségével, hogy a diplomácián túli megoldásokat alkalmazzon Irán Szaúd-Arábia ellen, ami újabb milliók útnak indulását hozhatta volna. A konfliktus kirobbantó oka az volt, hogy az Arab-félszigeten található államban több síita ellenzékit is kivégeztek, ami természetesen kivívta az iszlám ezen irányzatát képviselő Irán haragját. “Törökországban újabb és újabb merényleteket követnek, az, hogy ez már a német turistákat is veszélyezteti, azt üzeni a lakosságnak, hogy Erdoganék képtelenek kezükben tartani az irányítást. Hiába győznék le az ISIS-t, továbbra is megmaradna számukra a kurd kisebbség problémája, amely a tavalyi választásokon, a magas küszöb ellenére, bejuttatta a parlamentbe az érdekeit képviselő pártot” – vélekedett Német Ferenc.

“A migránsok pedig jönni fognak. Ez nem az időjárástól függ, hanem attól, hogy a kompok áthozzák-e őket. A görög gazdaság romokban hever, nem tudnak határőrizetre költeni, sőt pont azért szállítják át őket a tengeren, mert ezzel bevételhez jutnak” – zárta szavait.

Románia felől ismét megnyílik egy migrációs útvonal Magyarországon keresztül? KLIKK: http://szegedma.hu/?p=602656

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 20.

Default thumbnail
Előző sztori

Rétvári: illúzióra épül a brüsszeli bevándorlás politika

Következő sztori

A Liliomfi már szereposztásában önfeledt szórakozást ígér a szegedi színházban

Legutóbbi hasonló cikkek