Közélet

Szegedi Jobbik: Közel-keletieket oktatnak repülőgép-vezetésre? (FRISSÍTVE)

Szegedi Jobbik: Közel-keletieket oktatnak repülőgép-vezetésre? (FRISSÍTVE)

2016. január 28., csütörtök
Szegedi Jobbik: Közel-keletieket oktatnak repülőgép-vezetésre? (FRISSÍTVE)
toth_peter02_gs

Tóth Péter szeretné tudni, igaz-e, hogy motoros repülőgépek vezetésére készítenek fel közel-keletieket Szegeden. Szerinte ez akár biztonsági kockázatokat is jelenthet. Az SZKT ügyvezetője azt nyilatkozta lapunknak, hogy tavaly tényleg kiképeztek a repülőtéren mintegy húsz külföldi pilótát, köztük törököket is, de ezt nem az önkormányzati cég, hanem két magántársaság vállalta.

"Azt az információt kaptuk a repülőtéren dolgozó személyektől, hogy közel-keleti, arab származású személyek repülőgép-vezetői oktatásban vesznek részt" - mondta a szegedi repülőtér előtt

Tóth Péter

, a Jobbik városatyája. A politikus szerint fontos kérdés, hogy a repülőtér vezetője tudja-e, hogy kik ezek a személyek, legálisan, vagy illegálisan tartózkodnak-e hazánkban, mennyien vannak, milyen gyakorisággal indítanak számukra tanfolyamot, s miért pont itt, egy önkormányzati tulajdonú reptéren tesznek vizsgát. Nem tudja, hogy a nemzetbiztonsági, titkosszolgálati szervek átvizsgálják-e ezeket a személyeket, mikor éppen a terrorveszély miatt módosítaná az alkotmányt a kormány, habár véleménye szerint ehhez nem kell további törvényi felhatalmazás. Azt gondolja, sok veszélyes elem ment keresztül Magyarországon legálisan, vagy illegálisan az utóbbi években, így nem feltétlenül elég az, hogy a vízum megadásakor átvizsgálták a pilótajelölteket, mert nincs arról információja, hogy például egy, a közel-keleti térségből érkező orvostanhallgatót milyen részletességgel kérdeznek ki a tartózkodási engedély megadása előtt.

Olvasónk: Képeznek ki külföldi pilótákat, köztük törököket is

Egy pilótaképzésben szintén résztvevő olvasónk megerősítette, valóban képeznek ki külföldi pilótákat a szegedi repülőtéren. Úgy tudja, vannak közöttük iszlám vallásúak, török állampolgárok. Városunkat szerinte azért választották, mert olcsó a képzés, s az egykori katonai pilóták itt szerezhetnek olyan engedélyt, amelynek köszönhetően polgári gépeket is vezethetnek Magyarországon és más államokban.

Majó-Petri Zoltán: Igaz, hogy jönnek török növendékek, de az SZKT csak a repülőteret biztosítja

Az SZKT ügyvezető igazgatója megerősítette értesüléseinket, hogy valóban képeznek ki török, volt katonai pilótákat a szegedi repülőtéren. "Nagy hagyományai vannak annak, hogy külföldiek, valamint európai uniós állampolgárok jönnek Magyarországra - Szegedre, Debrecenbe - tanoncnak, növendéknek, mivel itt gyorsabb, olcsóbb a kisrepülőgépes tanfolyam elvégzése, jogosítvány megszerzése" - mondta lapunk kérdésére

Majó-Petri Zoltán

. Szerinte azonban ez nem érinti az SZKT-t, mivel ők csak a repülőteret és az oktatótermet biztosítják. Átlagosan huszonöt-harminc fő szeretne motoros vizsgát tenni évente, ebből mintegy húsz fő volt tavaly külföldi. Hangsúlyozta, információi szerint csak a tavalyi évben Magyarországon mintegy kétszáz török pilótát képeztek ki, aminek az az oka, hogy a Turkish Airlines újabb pilótákat kíván felvenni, s a nagy utasszállító gépek vezetéséhez előbb kisebb járművekre kell megszerezni a jogosítványt. Úgy tudja, hogy a szegedi szolgáltatást biztosító két cégnek komoly regisztrációs, együttműködési kötelezettségei vannak (hasonlóan a SZTE orvosi képzéséhez) a növendékek felvételekor, beleértve azt is, hogy szükség esetén a nemzetbiztonsági szerveknek is jelentést kell tenniük, habár ilyen esetről nem hallott.

A jobbikos Tóth Péter szeretné tudni, igaz-e, hogy motoros repülőgépek vezetésére készítenek fel közel-keletieket Szegeden - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=604537 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. január 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.