Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Szegedi Jobbik: Közel-keletieket oktatnak repülőgép-vezetésre? (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

toth_peter02_gs

Tóth Péter szeretné tudni, igaz-e, hogy motoros repülőgépek vezetésére készítenek fel közel-keletieket Szegeden. Szerinte ez akár biztonsági kockázatokat is jelenthet. Az SZKT ügyvezetője azt nyilatkozta lapunknak, hogy tavaly tényleg kiképeztek a repülőtéren mintegy húsz külföldi pilótát, köztük törököket is, de ezt nem az önkormányzati cég, hanem két magántársaság vállalta.

“Azt az információt kaptuk a repülőtéren dolgozó személyektől, hogy közel-keleti, arab származású személyek repülőgép-vezetői oktatásban vesznek részt” – mondta a szegedi repülőtér előtt Tóth Péter, a Jobbik városatyája. A politikus szerint fontos kérdés, hogy a repülőtér vezetője tudja-e, hogy kik ezek a személyek, legálisan, vagy illegálisan tartózkodnak-e hazánkban, mennyien vannak, milyen gyakorisággal indítanak számukra tanfolyamot, s miért pont itt, egy önkormányzati tulajdonú reptéren tesznek vizsgát. Nem tudja, hogy a nemzetbiztonsági, titkosszolgálati szervek átvizsgálják-e ezeket a személyeket, mikor éppen a terrorveszély miatt módosítaná az alkotmányt a kormány, habár véleménye szerint ehhez nem kell további törvényi felhatalmazás. Azt gondolja, sok veszélyes elem ment keresztül Magyarországon legálisan, vagy illegálisan az utóbbi években, így nem feltétlenül elég az, hogy a vízum megadásakor átvizsgálták a pilótajelölteket, mert nincs arról információja, hogy például egy, a közel-keleti térségből érkező orvostanhallgatót milyen részletességgel kérdeznek ki a tartózkodási engedély megadása előtt.

Olvasónk: Képeznek ki külföldi pilótákat, köztük törököket is

Egy pilótaképzésben szintén résztvevő olvasónk megerősítette, valóban képeznek ki külföldi pilótákat a szegedi repülőtéren. Úgy tudja, vannak közöttük iszlám vallásúak, török állampolgárok. Városunkat szerinte azért választották, mert olcsó a képzés, s az egykori katonai pilóták itt szerezhetnek olyan engedélyt, amelynek köszönhetően polgári gépeket is vezethetnek Magyarországon és más államokban.

Majó-Petri Zoltán: Igaz, hogy jönnek török növendékek, de az SZKT csak a repülőteret biztosítja

Az SZKT ügyvezető igazgatója megerősítette értesüléseinket, hogy valóban képeznek ki török, volt katonai pilótákat a szegedi repülőtéren. “Nagy hagyományai vannak annak, hogy külföldiek, valamint európai uniós állampolgárok jönnek Magyarországra – Szegedre, Debrecenbe – tanoncnak, növendéknek, mivel itt gyorsabb, olcsóbb a kisrepülőgépes tanfolyam elvégzése, jogosítvány megszerzése” – mondta lapunk kérdésére Majó-Petri Zoltán. Szerinte azonban ez nem érinti az SZKT-t, mivel ők csak a repülőteret és az oktatótermet biztosítják. Átlagosan huszonöt-harminc fő szeretne motoros vizsgát tenni évente, ebből mintegy húsz fő volt tavaly külföldi. Hangsúlyozta, információi szerint csak a tavalyi évben Magyarországon mintegy kétszáz török pilótát képeztek ki, aminek az az oka, hogy a Turkish Airlines újabb pilótákat kíván felvenni, s a nagy utasszállító gépek vezetéséhez előbb kisebb járművekre kell megszerezni a jogosítványt.

Úgy tudja, hogy a szegedi szolgáltatást biztosító két cégnek komoly regisztrációs, együttműködési kötelezettségei vannak (hasonlóan a SZTE orvosi képzéséhez) a növendékek felvételekor, beleértve azt is, hogy szükség esetén a nemzetbiztonsági szerveknek is jelentést kell tenniük, habár ilyen esetről nem hallott.

A jobbikos Tóth Péter szeretné tudni, igaz-e, hogy motoros repülőgépek vezetésére készítenek fel közel-keletieket Szegeden – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=604537

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 28.

Tovább olvasom

Közélet

Milliárdos hiány közepette osztanak prémiumot az önkormányzati cégvezetőknek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szabó Bálint szerint álságos, hogy a cégvezetők prémiumot kapnak, miközben az alkalmazottakat megszorítások érik.

Tovább olvasom

Egészség

Újabb két fertőzöttet diagnosztizáltak Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Meghalt egy idős beteg, tizeneggyel nőtt a betegek száma Magyarországon.

Tovább olvasom

Hírzóna

Indiánok lepték el a makói Erzsébet-házat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Máté Roland műsorvezető lesz a táborzáró vendége.

Tovább olvasom

Aktuál