Gazdaság

MNB: hiteleiket törlesztették, betéteiket növelték a háztartások és a vállalatok is

MNB: hiteleiket törlesztették, betéteiket növelték a háztartások és a vállalatok is

2016. január 29., péntek
MNB: hiteleiket törlesztették, betéteiket növelték a háztartások és a vállalatok is

A háztartások nettó hiteltörlesztők voltak, betéteik állománya kis mértékben növekedett; a nem pénzügyi vállalatok szintén nettó hiteltörlesztők voltak, valamint növelték betéteik állományát tavaly decemberben a szezonálisan igazított adatok szerint - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett jelentéséből.

Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 36,6 milliárd forinttal csökkent decemberben. Szezonális igazítás nélkül 50,0 milliárd forinttal 5883,1 milliárd forintra mérséklődött, ami a forinthitelek 46,7 milliárd forintos, valamint a devizahitelek 3,3 milliárd forintos csökkenéséből eredt. A lakosság hitelállománya 840 milliárd forinttal csökkent az elmúlt év során, amiből a fogyasztási hitelek csökkenése 502, a lakáshitel-adósságé 331 milliárd forinttal részesült. A háztartások betétállománya szezonálisan igazítva 6,2 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 180,8 milliárd forinttal 7051,3 forintra nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint 158,8 milliárd forintos nettó forintbetét, valamint 21,9 milliárd forintos nettó devizabetét-elhelyezés történt. A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve, szezonálisan igazítva 132,0 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 246,5 milliárd forinttal, 5970,6 forintra csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 61,0 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 185,5 milliárd forinttal lett kevesebb. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya - tranzakciókból eredően - 1,5 milliárd forinttal nőtt. A nem pénzügyi vállalatok betétállománya a szezonálisan igazított adatok szerint 158,5 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 174,5 milliárd forinttal, 5981,9 forintra nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 267,9 milliárd forintos nettó betét-elhelyezésre, míg a devizabetétek esetében 93,5 milliárd forintos nettó betét-kivonásra került sor. A külföldi kötelezettségek állománya decemberben a hitelintézetek mérlegfőösszegének 15,2 százalékát tette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.