Gazdaság

Megérkezett Magyarországról Kínába az EU első marhahússzállítmánya

Megérkezett Magyarországról Kínába az EU első marhahússzállítmánya

2016. január 14., csütörtök
Megérkezett Magyarországról Kínába az EU első marhahússzállítmánya

Megérkezett Kínába az első európai uniós marhahússzállítmány Magyarországról, a konténert csütörtökön ünnepélyesen fogadták a sanghaji kikötőben - tájékoztatta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t a helyszínről.

A bársonyfüggönnyel letakart, szalaggal átkötött konténer fogadásán jelen voltak a sanghaji városvezetők, a vámhivatal és a karantén hivatal illetékesei, valamint a vevő, a Greenland kínai óriáscég alelnöke. A konténert a minőségellenőrző ponton ünnepélyes keretek között nyitották ki, levágták a plombát, a fagyasztott húsból fűrésszel mintát vettek. "Láthattuk, hogy az áru professzionális csomagolásban érkezett, a szakemberek pedig meggyőződhettek róla, hogy kiváló, prémium minőség" - mondta el az államtitkár. Szabó László Horváth Levente főkonzullal együtt a rendezvényen remélte, hogy az első, mintegy 70 ezer dollár értékű, 12 tonnás szállítmányt sok fogja követni. Az MTI kérdésére elmondta, egyelőre három magyar vállalat kapott jogot a kínai hatóságoktól marhahús exportjára, a mostani szállítmányt a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vásárolta fel és értékesítette.

Szabó László

beszámolt arról, hogy a Sanghajjal szomszédos Csöcsiang tartomány nyolcmilliós Ningpo városában szerdán befektetési fórumot tartottak, ahol mintegy 60 vállalat vezető képviselői számára vázolták fel a magyarországi lehetőségeket. Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy kinntartózkodása alatt megnyílt a ningpói magyar kereskedőház. A képviselet egy százéves, felújított történelmi épületében kapott helyet, vezetője Vang Hung-jü, magyarul beszélő, tapasztalt kínai üzletember. Szabó László elmondta, hogy megbeszélései során szóba került az Egy övezet-egy út kínai kezdeményezés. Tapasztalatai szerint mindenütt ismerik a programhoz kapcsolódó, első, határokon átnyúló projektet, a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának tervét. A számos, már megvalósult kínai-magyar együttműködés érezhetően bizalmat ébreszt a kínai üzletemberekben - jegyezte meg. Kitért arra is, hogy a korábbi szándéknyilatkozatnak megfelelően szeretnék, ha minél előbb elindulna egy teheráruforgalmat bonyolító légi járat Ningpóból Budapestre. A kormányzati szándék megvan, már csak a vállalkozó légitársaságot kell megtalálni hozzá - fűzte hozzá. Szabó László kétnapos kínai látogatása során megnyitott egy magyar bemutatótermet is a Ningpo és Sanghaj közötti Pinghuban épülő Imporium City nevű kereskedelmi, szórakoztató és lakókomplexumban. A 72 hektáron elterülő negyed kereskedelmi egységeibe öt kontinens több mint száz országából érkeznek árucikkek. A több milliárdos kínai megavállalkozás saját elosztóhálózattal is rendelkezik. A magyar pavilonban, amelyet három évre díjmentesen kapott meg a magyar fél, már ott vannak 30 magyar termelő termékei, elsősorban a slágertermékek: a bor, a liba- és kacsamáj, egyéb mezőgazdasági biotermékek, de kapható ásványvíz, energiaital, sőt, magyar dizájntáskák és porcelánból készült ékszerek is - mondta Szabó László. Felhívta a figyelmet arra, hogy mind az MNKH munkatársai, mind a sanghaji külképviselet szakdiplomatái készek a kapcsolatteremtésben segíteni, közvetíteni az érdeklődő magyar termelők, vállalkozók és a kínai partnerek között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.