Jelentős belvízveszéllyel nem kell számolni Csongrád megyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fold_arverezes02_gs

A sokéves átlagnál kevesebb csapadék hullott térségünkben az elmúlt hónapokban, így jelentős belvízveszéllyel átlagos időjárási feltételek mellett nem kell számolni – tájékoztatott Kispál Ferenc, a NAK megyei elnöke.

Tavaly decemberben a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 0 és 13 milliméter között alakult. A Tisza vízgyűjtőjére hullott december havi csapadékösszeg 7,4 mm volt, amely a sokéves 47 milliméteres átlagtól 85%-kal kevesebb, vagyis a térségre inkább vízhiány a jellemző, a talajvízszint állások az átlag közelében vannak.

Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezetének elnöke arról tájékoztatott, hogy a jelentős csapadékhiány következtében a beszivárgás feltételei javultak, így a korábban hullott csapadékok a mélyebb rétegekbe tudtak jutni, ezáltal a felső rétegek telítődési és ezzel elöntési kockázata jelentősen csökkent. Az október havi jelentős csapadékok után a november és december hónap az átlagnál lényegesen szárazabb és melegebb volt ennek megfelelően a nedvességviszonyok átlagosnak mondhatók.

Megyénkben mindössze kisebb elöntésekre lehet számítani, és ezeken a helyeken tartósan is megmaradhat a belvíz. Kistérségi elöntéseknél indokolt a táblaszintű csatornák elvezető képességének ellenőrzése, a gazdálkodói összefogás. A NAK megyei elnöke hangsúlyozta, árvíz nem fogja befolyásolni a belvíz elvezetési lehetőségeket. A jelenlegi helyzetben, figyelembe véve a vízgyűjtőn eddig hullott csapadék mennyiségét, az árvízi kockázat alacsonyabb a sokéves átlagnál, azonban belvíz elvezető csatornák állapotán, teljesítő képességén kívánatos javítani.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy Szegednél 400-450 centiméteres vízállást prognosztizálnak a szakemberek, a hullámteret sem fogj elönteni a Tisza. Az ATIVIZIG honlapján található tájékoztató szerint is az elmúlt hónapokban az igazgatóság területén lehullott csapadék mennyisége az átlagosnál kevesebb volt. A belvíz-veszélyezettség az erre az időszakra jellemző értékeknek megfelelően alakult, jelenleg közepes kockázatú, egyes helyeken a hidrológiai szituációk és talajadottságok függvényében magasabb is lehet.

Másutt azonban nem ilyen jó a helyzet, az MTI tájékoztatása szerint a hétvégére már 15,5 ezer hektárt öntött el a belvíz a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) működési területén. Ott az elöntött földterületből 5800 hektár vetés, 3840 hektár szántó. A teljes vízborítás majdnem kétharmadát Jász-Nagykun-Szolnok megyében regisztrálták a szakemberek.

Eddig úgy tűnik, idén kevésbé kell aggódni Csongrád megyében a belvíz miatt – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=602391

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 19.

Előző sztori

Asztalitenisz: évnyitó asztalitenisz bravúr a Móra-szakiskola tornatermében

Következő sztori

CÖF-CÖKA: meg kell szüntetni az Európai Bizottságot (FRISSÍTVE)