Közélet

Jakartai merénylet: a KKM óvatosságra kéri az Indonéziában tartózkodó magyarokat (FRISSÍTVE)

Jakartai merénylet: a KKM óvatosságra kéri az Indonéziában tartózkodó magyarokat (FRISSÍTVE)

2016. január 14., csütörtök
Jakartai merénylet: a KKM óvatosságra kéri az Indonéziában tartózkodó magyarokat (FRISSÍTVE)

A csütörtöki jakartai merényletek után a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata arra kéri a környéken tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy fokozott óvatosságot tanúsítsanak és tartsák be a helyi hatóságok utasításait.

A konzuli szolgálat honlapján megjelent figyelmeztetésben emlékeztettek: helyi idő szerint 10.50-kor nagy erejű robbanássorozat történt Jakarta központi részén. Az indonéz rendőrség eddig 16 halottról, köztük egy külföldi - holland - állampolgárról és több tucat sérültről számolt be.

Luhut Pandjaitan

biztonsági koordinációs miniszter legutóbbi közlése szerint Jakartában helyreállt a rend, és a főváros újra biztonságos. Mint írták, a robbantások helyszínén továbbra is nagyfokú rendőri jelenlét tapasztalható, a helyszínelők helyi idő szerint délután fél négykor fejezték be a munkájukat, azt követően a térséget megnyitották a forgalom előtt. Balin, a kedvelt turistacélponton elsőfokú biztonsági készültséget rendeltek el. A konzuli szolgálat azt kéri a környéken tartózkodó magyaroktól, hogy fokozott óvatosságot tanúsítsanak és tartsák be a helyi hatóságok utasításait, a Thamrin sugárút környékét pedig lehetőség szerint kerüljék el. Javasolják, hogy a Jakartában tartózkodó magyar állampolgárok hogylétükről tájékoztassák magyarországi hozzátartozóikat. Továbbra is ajánlják, hogy az Indonéziában tartózkodó vagy odautazni kívánó magyarok regisztráljanak konzuli védelemre a konzuli szolgálat weboldalán. Kiemelték: Magyarország jakartai nagykövetsége az eseményeket folyamatosan figyelemmel követi és szükség esetén a jelenlegi utazási tanácsokat is módosítja, ezért kérnek minden ott tartózkodó vagy Indonéziába utazni kívánó magyar állampolgárt, hogy a konzuli szolgálat honlapján megjelenő aktualizált tájékoztatást kísérjék figyelemmel. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ország egyes tartományai II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartoznak, ezek: Aceh, Közép-Celebesz (indonézül Sulawesi-Tengah, különösen Palu, Poso, Tentena térsége), Maluku (különösen Ambon térsége), valamint Pápua, Nyugat-Pápua. A KKM javasolja, hogy az e térségekben tartózkodó magyarok legyenek különösen körültekintőek, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig a tömeges rendezvényeket, gyülekező helyeket, forgalmas környékeket kerüljék. A csütörtöki robbantásokkal kapcsolatban Magyarország jakartai nagykövetsége a +62 21 520 3459, +62 21 520 3460 és a +62 811 825 5426 telefonszámokon érhető el.

Korábban írtuk:

Terrorcselekménynek minősítette Joko Widodo indonéz elnök a Jakartában csütörtökön végrehajtott támadást. Az indonéz főváros központját több robbanás rázta meg, és lövéseket is hallani lehetett a belvárosban. A támadásban egy rendőrségi szóvivő szerint legalább hat ember meghalt, köztük három rendőr. Az indonéz államfő megszakította jávai hivatalos útját, hogy visszatérjen a fővárosba. Emellett arra utasította az ország biztonsági erőit, hogy fogják el az elkövetőket.

Nem tud magyar áldozatról a magyar nagykövetség

A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy volna magyar állampolgárságú áldozata a csütörtöki terrorista támadásnak az indonéz főváros központjában. A nagykövetség úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy hat áldozatról - három rendőrről és három civilről - tudnak, a sérültek száma pedig még tisztázatlan. A jakartai rendőrkapitányság szóvivője megerősítette, hogy csütörtökön helyi idő szerint 10.45-kor robbantások történtek a Sarinah bevásárlóközpont előtt található rendőrposztnál. Nem öngyilkos merénylet történt, hanem az elkövetők gránátokat dobtak el mozgó motorkerékpárokról. Összesen hat robbanásról számolt be szóvivő. A robbantások után a nagy erőkkel a helyszínre vonuló rendőrség és a különleges alakulatok tűzpárbajba keveredtek a feltételezett elkövetőkkel, akik egy színházban sáncolták el magukat. A rendőrség megkezdte a Thamrin sugárúton található Skyline épület kiürítését. Jakartában és környékén mintegy száz magyar állampolgár él, illetve tartózkodik. A nagykövetség folyamatosan próbálja őket elérni, és telefonon értesíteni. Felhívják a figyelmüket az esetre, és kérik őket, vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve lehetőség szerint maradjanak otthonukban, szálláshelyükön. A konzuli hivatal elérhetőségei: +62 21 520 3459, +62 21 520 3460, consulate.jkt@mfa.gov.hu. Ügyeleti telefonszám: +62 811 825 5426.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.