Közélet

Irakba és Koszovóba indulnak a Bocskai lövészdandár katonái

Irakba és Koszovóba indulnak a Bocskai lövészdandár katonái

2016. január 21., csütörtök
Irakba és Koszovóba indulnak a Bocskai lövészdandár katonái
hmvhely_bocskai_misszio

Kiválóan felkészültek, büszkék vagyunk az önök teljesítményére. Elvárom, hogy a felkészülés alatt bizonyított szakmaisággal és fegyelmezettséggel szolgáljanak Irakban és Koszovóban is! - köszönt el az MH KFOR Kontingens tizennegyedik és az MH IKBK (Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens) második váltásának tagjaitól január 20-án, Hódmezővásárhelyen Böröndi Gábor dandártábornok.

Irakba és Koszovóba induló magyar missziók tagjait búcsúztatta Hódmezővásárhelyen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke szerdán - írja a

honvedelem.hu

. A két alegység létszáma összesen több mint 400 fő, alapvetően mindkettő az MH 5. Bocskai István lövészdandár katonáiból áll. A kontingensek - amelyek a tervek szerint február elején utaznak ki a műveleti területekre - parancsnokai:

Huszár Ferenc

alezredes és

Hodoniczki Mátyás

őrnagy. Hazánk iraki szerepvállalásának jelentőségéről szólva

Böröndi

tábornok kiemelte: a Magyar Honvédségnek elemi érdeke, hogy eredményes legyen ez a küldetés, sikerüljön stabilizálni az ország biztonságát. Ez a garancia ugyanis arra, hogy a térségből Európába érkező menekültek száma csökkenjen. Ugyanakkor a KFOR-kontingens tagjainak is jelentős felelőssége és feladata van a kontinensünket elárasztó migránsáradat visszaszorításában – hangsúlyozta az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke. Magyarországnak ugyanis biztonságpolitikai érdeke a Balkán stabilitása, amit a jelen helyzetben - az etnikai villongások mellett - a valójában ellenőrizhetetlen múltú és személyazonosságú, hatalmas létszámban érkező, magukat menekülteknek valló személyek és a közéjük vegyülő terroristák is veszélyeztetnek. A magyar katonáknak azonban lehetőségük van a migráció irányainak feltérképezésére, ami pedig nagy segítséget jelent hazánknak abban, hogy minél gyorsabban reagálhassunk a változásokra, hatékonyan szabjunk gátat a migránsáradatnak. Az ünnepélyes búcsúztató egyik legfiatalabb résztvevője az ötödik missziójába induló

Kurucz Imre

szakaszvezető tizenegy hónapos kislánya,

Dorka

volt, aki édesanyját és bátyját,

Balázst

kísérte el a laktanyába. Nem kellett sokat utazniuk, ugyanis a „szomszédban”, Orosházán laknak. Fél évig viszont a hetedik életévét rövidesen betöltő Balázs lesz a család egyetlen férfi tagja. A napi teendők elvégzésébe azonban a nagyszülők is besegítenek majd, hisz ők is orosháziak. A Kosovo Force (KFOR) Koszovóban tevékenykedő – NATO parancsnokság alatt működő – nemzetközi békefenntartó haderő, amely 1999. június 12-én jött létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján. Magyarország 1999 márciusában csatlakozott a NATO-hoz, így kezdetektől részt vesz a koszovói műveletekben. Észak-Irak a Magyar Honvédség legújabb küldetésének helyszíne. Az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH IKBK) a nemzetközi kiképzők tevékenységét biztosítja, és az iraki kurd harcosok, a pesmergák raj-, szakasz- és század szintű kiképzését végzi. A kontingens törzse Erbílben állomásozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.