Közélet

Hódmezővásárhelyre költözött az MVH Csongrád megyei kirendeltsége

Hódmezővásárhelyre költözött az MVH Csongrád megyei kirendeltsége

2016. január 7., csütörtök
Hódmezővásárhelyre költözött az MVH Csongrád megyei kirendeltsége
Hódmezõvásárhelyre költözött az MVH Csongrád megyei kire

Január 4-től Hódmezővásárhelyen működik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Csongrád megyei kirendeltsége.

Gyuricza Csaba

, az MVH elnöke a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a kirendeltség az ország egyik legimpozánsabb és legszebb hivatali épülete, amely mindenben megfelel az európai uniós elvárásoknak. Az MVH Magyarország egyik legnagyobb olyan intézménye, amelynek működése a vidéken élők számára meghatározó. Csaknem 1800 munkatársa évente 600-800 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás felosztásáért felelős - közölte az elnök. A budapesti központi egységek mellett a hivatal minden megyében működtet kirendeltséget, zömében a megyeszékhelyeken. Egy 2014-ben hozott kormányhatározat alapján azonban a Csongrád megyei kirendeltség 2016-tól Hódmezővásárhelyen működik - tudatta Gyuricza Csaba. A Csongrád megyei kirendeltség a vidékfejlesztési területen regionális feladatokat is ellát, a Békés és a Bács-Kiskun megyei ügyfelek kiszolgálását is elvégzi. A kirendeltség Csongrád megyében 37 ezer ügyféllel áll napi kapcsolatban, számukra 2015-ben mintegy 40 milliárd forintnyi támogatást fizetett ki, amelyet több tízmilliárd forintnyi Békés és a Bács-Kiskun megyei vidékfejlesztési forrás egészített ki - mondta a szakember. Új agrártámogatási és vidékfejlesztési ciklus indult tavaly, a legnagyobb feladatok 2016-ban várhatók, mintegy hetvenféle vidékfejlesztési pályázat jelenik meg a közeljövőben, amely térségi lebonyolítása a Csongrád megyei kirendeltség 106 dolgozójának feladata lesz - közölte Gyuricza Csaba.

Almási István

(Fidesz-KDNP) Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, a kirendeltségnek helyet adó épületet a helyi zsidóság adakozásából 1893-ban emelték. A hitközség székhelye mellett az épület kereskedelmi, vendéglátóipari és kulturális funkciókat is ellátott. Az épületben 1957-től a helyi zeneiskola működött. Miután az oktatási intézmény a belvárosba költözött, az önkormányzat új funkciót keresett az épületnek, amelyet mintegy egymilliárd forintból, részben pályázati támogatással újítottak fel és bővítettek egy szárnnyal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.