/

Futtatóudvart és új házat kaptak a Tappancs mentett kutyái

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

before afterTavaly októberben, az állatok világnapján adták át a cicajátszóteret és relaxációs szobát a Tappancs Tanyán, majd december végén a létszámstopot is feloldották, hiszen megújult a gazdira váró kutyák háza. A felújításnak köszönhetően egyszerűbb lett az élet a menhelyen, így a dolgozók napi egy órával több időt tölthetnek a négylábú védencekkel.

Több mint egy éve, hogy a Tappancs Állatvédő Alapítvány beadta jelentkezését a Dogs Trust brit állatvédő szervezet pályázatára, hogy a támogatásból felújíthassa a Sia dűlői tanyát. Az alapítvány legfőbb célkitűzése az volt, hogy a legöregebb, s ennélfogva a legrosszabb állapotban lévő épületüket, a csak nagy házként emlegetett átmeneti kutyaotthont kívül-belül megszépítsék. A mindennapi fertőtlenítő takarítástól, kutyák vizeletétől és ürülékétől tönkrement betonaljzat teljesen elhasználódott az elmúlt 10 év alatt, a ketrecek pedig korrodálódtak.

Mivel a nagy házban évente legalább 150-200 karanténból kikerült, oltott és ivartalanított, már örökbe fogadható kutya megfordul, az épület felújítása már égető probléma volt a Tappancs Tanyán. A külföldi állatvédő szervezet és a szegedi alapítvány közös célkitűzése az volt, hogy olyan speciális sav- és lúgálló betonréteget rakjanak le, mellyel megelőzhető lehet a töredezés és a takarítás is egyszerűbbé válhat. Ugyancsak az angol szervezet ajánlására történt a kutyakennelek elszeparálása annak érdekében, hogy az állatokat minél kevesebb stressz érje. “Minden nap kiengedjük a kutyákat, kennelenként napi fél órára. Idáig a folyosón szaladtak végig, a szabad kutyák így hergelték a kennelben lévőket. Ez szerencsére megszűnt, mert a fémlemezek miatt már nem láthatják egymást, illetve plusz futtató udvart tudtunk nekik kiépíteni a támogatásból, ezáltal is csökkent a stressz a menhelyi kutyáknál” – foglalta össze a felújítás egyik leglényegesebb elemét Szerencsés Tilla, a Tappancs Állatvédő Alapítvány kuratóriumi tagja.

before afterAz új betonrétegnek köszönhetően a dolgozók és önkéntesek több időt tudnak megspórolni a takarításon, a felszabadult napi egy órákat pedig a mentett ebekkel tölthetik. A 15 millió forintra rúgó felújítási munkák költségeinek felét állta az angol szervezet, a maradékot a Tappancs-alapítvány tette hozzá. “Ez a menhely történetének eddigi legnagyobb beruházása, amivel kapcsolatban nemcsak az esztétikumra, hanem az időtállóságra is törekedtünk. Saját erőből ezt nem tudtuk volna megcsinálni, óriási segítséget kaptunk. Ami az alapítványhoz az 1 százalékokból befolyik, azt úgy kell elképzelni, mint a háztartásokban a rezsiköltségre fordítható összeget. Ez be van osztva a vízre, villanyra, a dolgozók bérére és egyebekre, minden más külső erőből történik. Szerencsére a lakosoktól is sok segítséget kapunk, de ilyen mértékű támogatás eddig nem érkezett felénk.” Szerencsés Tilla hozzátette, a brit szervezet támogatásának köszönhetően a Tappancs Állatvédő Alapítvány felkerülhetett egy olyan kapcsolatprogramba, melynek révén többek között adminisztrációs és marketingügyekben cserélhetnek eszmét az állatvédő alapítványokkal, szervezetekkel.

Többet szaladgálhatnak a kutyák, és felújították a 10 éves nagy házat is. A cicáknak sincs okuk panaszra, ők tavaly októ…

Szerző: Szegedma Hírportál2016. január 6.

Előző sztori

Labdarúgás – Ioan Patrascu: Saját stadionban a minőségibb munkáért!

Következő sztori

Kosárlabda: várhatóan nem változik a Szedeák kerete a folytatásra