Emlékezés a Don-kanyar hősi halottaira Hódmezővásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyar_temeto_a_keleti_hadszinteren_1942

A II. világháború keleti-hadszínterén elesettekre emlékeznek január 11-én és 12-én Hódmezővásárhelyen. A Don-kanyar poklában 73 évvel ezelőtt hősi halált halt honvédek lelki üdvéért a belvárosi katolikus templomban mutatnak be gyászmisét hétfőn este 6 órától. Az 1943. évi szovjet támadás évfordulóján fegyver- és egyenruha bemutatóval egybekötött tanórát tartanak az Emlékpontban; január 12-én 11 órakor a Németh László Gimnázium diákjai adnak emlékműsort a Hősök terén álló második világháborús emlékműnél
.

1943. január elején indult a Vörös Hadsereg átfogó támadása a Don-kanyarnál, amelynek következtében odaveszett a magyar 2. hadsereg jelentős része. A Szentháromság (belvárosi római katolikus) templomban a szovjet offenzíva évfordulójának előestéjén, január 11-én, hétfőn 18 órától gyászmisét celebrál Alácsi Ervin őrnagy, tábori lelkész. A rendezvényen a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar közreműködik. Az Emlékpontban kedden délelőtt Triznya Andor történész, katonai hagyományőrző tart interaktív történelemórát a Don-kanyarral kapcsolatos tényekről és tévhitekről. Kedden 11 órától megemlékezést és koszorúzást tart Hódmezővásárhely önkormányzata a második világháború áldozatainak emlékművénél. A Don-kanyar poklát megjárt honvédek visszaemlékezéseiből a Németh László Gimnázium diákjai olvasnak fel részleteket.

Default thumbnail
Előző sztori

Szegedről kapott helyi járatos buszokat Kecskemét

Következő sztori

Ezer csomag vitaminnal segíti a rászorulókat a Mátrix Alapítvány

Legutóbbi hasonló cikkek