Közélet

Előzetes letartóztatásban két embercsempész

Előzetes letartóztatásban két embercsempész

2016. január 11., hétfő
Előzetes letartóztatásban két embercsempész

A Szegedi Járásbíróság pénteken két férfi előzetes letartóztatását rendelte el nem jogerősen embercsempészés bűntettének és egyikük esetében emellett határzár tiltott átlépése bűntettének megalapozott gyanúja miatt is. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak előzetes letartóztatása február nyolcadikáig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta

R. M.

gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel a rendelkezésre álló adatok szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy január ötödikén, az esti órákban 4 fő magát török állampolgárnak valló migráns személynek nyújtott segítséget az államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéshez akként, hogy a mások által a zöldhatáron átkísért migránsokat az általa vezetett személygépkocsival felvette, majd velük az ország belseje felé indult, hogy őket Bécsbe továbbszállítsa. A gyanúsított által vezetett személygépkocsit a rendőrjárőrök 20 óra 55 perckor Domaszék belterületén igazoltatás alá vonták, miután az az árokba csúszott. Az alapos gyanú szerint

A. B.

gyanúsított ismeretlen megbízójával előzetesen megállapodott abban, hogy további két társával ellenszolgáltatás fejében 7 fő magát török állampolgárnak valló migráns személyt juttat át illegális módon a szerb-magyar zöldhatáron, biztosítva ezáltal a migránsok Nyugat-Európába történő továbbszállítását. A gyanúsított január hatodikán az esti órákban Szerbiában találkozott 2 társával, majd valamennyien a szerb-magyar zöldhatár szerbiai oldalához mentek, ahol már várták őket az oda szállított migráns személyek. A gyanúsított és társai a migránsokat az államhatár rendjének védelmét biztosító kerítéshez vezették, ahol a gyanúsított a kerítést megemelte, amely alatt vezetésével a migránsok átbújtak. A. B. gyanúsított a megbízójával megbeszéltek szerint egy Tisza menti erdős részen található földes úthoz vezette a migránsokat, ahol várnia kellett az őket továbbszállító járműveket. A Szegedi HRK járőrei január hetedikén hajnalban Gyálarét külterületén fogták el a gyanúsítottat és 1 fő migráns személyt, míg a többieket is sikerült nem sokkal később kézre keríteni. A migránsok egyik fenti esetben sem tudták igazolni magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét. R. M. és A. B. gyanúsítottak tudtak arról, hogy a migránsok a zöldhatáron keresztül, illegálisan léptek Magyarország területére. A gyanúsítottak az eljárás során ismeretlenül maradt társaikkal - részben vagyoni haszonszerzés végett - segítséget nyújtottak a fenti migráns személyeknek ahhoz, hogy őket az államhatáron keresztül, illetve a zöldhatár mellől Nyugat-Európába szállítsák. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint mindkét magyarországi lakóhellyel és tartózkodási hellyel, személyi kötődéssel nem rendelkező gyanúsított esetében az alapos gyanú tárgyát képező bűncselekmény jelentős tárgyi súlyára és magas büntetési tétellel fenyegetettségére tekintettel (két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) megalapozottan kell tartani attól, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől megszöknének vagy elrejtőznének. Emellett alappal lehet következtetni arra is, az eljárás során ismeretlenül maradt társaikkal történő összebeszélés folytán a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekednének, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt. A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.