Sport

Az ország első sportorvostani tanszéke alakult meg Szegeden + FOTÓK

Az ország első sportorvostani tanszéke alakult meg Szegeden + FOTÓK

2016. január 20., szerda
Az ország első sportorvostani tanszéke alakult meg Szegeden + FOTÓK
sportorvosi_tanszek004kf

Szerdán ünnepélyes alakuló ülését tartotta az SZTE orvostudományi karán megalakult sportorvostani tanszék: a három évvel ez előtti gondolatokból megfogalmazódott tervek így már hivatalos formákat is öltöttek. A tanszék a jövőben aktívan támogatná a szegedi sportklubok mellett a munkahelyi rekreációt is.

Mint az portálunknak

Török László

, a sportorvostani tanszék vezetője elmondta, egy három évvel ez előtti, egyetemi és főiskolai sportélet támogatását segítő TÁMOP-pályázat révén indult a megalakuláshoz vezető úton a tanszék, ennek keretében hoztak létre egy munkacsoportot, majd bevezették az orvostanhallgatók számára a sportorvostant, mint egyetemen tanulható tárgyat, amire eddig csak posztgraduális képzés keretén belül volt lehetőség. „Már három fél éven túl vagyunk, nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a hallgatóktól is. Ezt követően gondoltuk azt, hogy érdemes ezt szervezetileg is megalapozni, így jutottunk el a megalakulásig. Úgy gondolom, hogy a sportorvosok a napi rutin munkát el tudják végezni, de eléggé túlterheltek. Ugyanakkor a mai világban, főleg ha az élsportot tekintjük, nagyon komoly kihívások vannak a kutatások területén, amik hónapról-hónapra hoznak újat, úgy véltük, egy egyetemi háttérrel rendelkező városnál nem árt, ha van egy komolyabb háttérintézmény, ahol a legmodernebb eljárásokat is be tudjuk vezetni adott esetben” - mondta el a SZEGEDma.hu-nak Török László. Hozzátette, nagy érdeklődés mutatkozott a hallgatók részéről a kurzus iránt, a választ adó egyetemisták 90% fölötti pozitív visszajelzést adtak az igényt tekintve. „Mindenképpen komoly úttörő szerepet hozhat, hogy ebben elsők vagyunk az országban, mert azóta már több helyről volt érdeklődő, ha jól tudom, Pécsről és Debrecenről is volt visszajelzés, ők is bontogatják a szárnyaikat egy ilyen jellegű projektet illetően” - fogalmazott Török László.

Palkó András

, a Radiológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára ismertette, a sportorvostani kurzus sikerével fogalmazódott meg a gondolat, hogy létrejöjjön a Sportorvostani tanszék, amely Magyarországon az első, hiszen egyetemi körülmények között eddig nem volt ilyen. A megalakulással a feladatok egy részét elvégezték, de a jövőben ki kell jelölni a működési köröket a dékáni vezetés segítségével, ami segíteni fogja a tanszék munkáját. Beszédében

Soós Ágnes

, az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgatója elmondta, a sportolókat segíthetik azok a kialakult csoportok, mint ami megalakult Szegeden is. Ahogy fogalmazott, az egészség ott ér véget, ahol az élsport kezdődik egészen mindaddig, amíg nincs egy sportorvos, aki helyén tudja kezelni ezt. „Kell, hogy lássák a hallgatók, hogy ez nem egy klasszikus gyógyellátás, hanem inkább egy önvédelmi rendszer kiépítése. 360 ezer leigazolt sportoló van Magyarországon, akinek mintegy 60%-a 18 év alatti, ezért nagyon fontos végiggondolni azt, hogy mit terhelünk rá ezekre a gyerekekre” - fogalmazott Soós Ágnes, aki hozzátette: az Intézet rendelkezésére áll a megalakult szegedi karnak a továbbiakban.

Márton János

tanszékvezető helyettes a tanszék megalapításának előzményeiről elmondta, 2013 októberében jött létre a sportorvostani központ, ezt követően mérték fel a hallgatói igényeket, amelyek alapján az egyetemistákat legjobban a legális és illegális teljesítményfokozás és a sportélettan, valamint a sportkardiológia és a sporttáplálkozás érdekelte. A visszajelzések alapján folyamatosan változik a képzés, az előadások tematikája követi az igényeket. A hallgatók nem csak elméleti oktatáson, hanem önkéntes jelentkezés alapján laborokban is részt vehettek, az eddig eltelt három félév alatt eddig 104-en vizsgáztak le sportorvostanból.

sportorvosi_tanszek010kf

A jövőt illetően Török László úgy fogalmazott, külföldi hallgatóknál is szeretnék bevezetni a sportorvostant, ami várhatóan egy év múlva valósulhat meg. A tanszék működése során a munkahelyi rekreációt is támogatná, ami azért is lehet fontos, mert lecsökken a táppénzen töltött idő, de nem csak egészségügyi, hanem munkahelyi javulás is felfedezhető, valamint csapatépítő jelleget is ölthet a munkahelyeken. Egyúttal a szegedi székhelyű csapatok háttértámogatásában is részt venne a megalakult tanszék, az igényfelméréseket követően támogatnák a szegedi versenysportot is.

Csonka Csaba

tudományos tanszékvezető helyettes kifejtette, a sportorvosra két irányból érkezik nyomás, hiszen fontos, hogy a sportoló elkerülje a sérüléseket, e tekintetben a prevención van a hangsúly, amivel kapcsolatban tanácsadással segítenék a sportolókat, hiszen fontos, hogy minél hamarabbi visszatérhessenek a pályára, viszont a teljesítményorientáltság miatt szintén fontos, hogy mindenképpen legális módon fokozzák a sportoló teljesítményt. Meglátása szerint ez nem két ellentétes irányt kell, hogy jelentsen, hanem egyfajta együttműködésként kell működnie. A tanszék a későbbiekben az egyetem többi karával is szeretne kapcsolatot kiépíteni, valamint orvosi szaktanácsadást is adnának a sportolóknak, akik közül az amatőr és a masters sportolók külön kockázatot hordozhatnak magukkal, így esetükben még fontosabb a megfelelő segítség.

Megalakult a sportorvostani tanszék a szegedi orvosi karon: a jövőben az élsport is profitálhat a tanszék munkásságából.http://szegedma.hu/?p=602623

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.