Az élő zene kerül az idei Kultúrházak éjjel-nappal program középpontjába

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

KHEN_logo_2016_zeneszlogen_teljes

Lelkesen készülnek a művelődési házak országszerte az idén február 5-7. között megvalósuló Kultúrházak éjjel-nappal rendezvényre. A civil kezdeményezésből született, és az évek során országossá nőtt eseménysorozatot immár tizedik alkalommal rendezik meg.

A három napon át tartó rendezvény minden korosztály számára tartogat érdekes programokat az ország minden szegletében. Ebben az évben kiemelt tematika is gazdagítja az eseményt, így idén a Kultúrházak Éjjel-Nappal fő fókuszában az élő zene áll. Az intézmények folyamatosan regisztrálják programjaikat a www.kulturhazak.hu oldalon, az esemény hivatalos honlapján.

A program részleteit ismertető sajtótájékoztatón, melyet a budapesti Csili Művelődési Központban tartottak, az esemény fővédnöke Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára elmondta: a kulturális alapellátás egyik fő pillérei a művelődési házak. Abban, hogy egy helyi közösség mennyire erős, mennyire tudja helyben tartani az ott élőket, a kultúrházaknak óriási szerepe van. Az utóbbi években az európai uniós forrásoknak köszönhetően számos művelődési házat, közösségi színteret újítottak fel, és ez a Széchenyi 2020 keretében is tovább folyhat. Amellett, hogy az épületek megújultak, a művelődési házaknak kínálatukban is igazodniuk kell a 21. századhoz. Ennek egyik kézzelfogható jele a Kultúrházak Éjjel-Nappal eseménysorozat, amelynek fő célja, hogy színes programjaik bemutatásával felhívják a helyi közösségek figyelmét magukra. Az eseménysorozat egyben arra is ösztökéli a kulturális tereket, hogy még változatosabb programokat kínáljanak a nagyközönség számára.

Sajó Attila, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke kiemelte, hogy az idén fő témaként az élő zene kerül az események középpontjába, ezért arra kérték a csatlakozó intézményeket, hogy programjaik fókuszába az élő zenei eseményeket helyezzék a hagyományos farsangi programok mellett. Ez a három nap tehát szóljon a könnyű-, komoly- és népzenei koncertekről, kórushangversenyekről, táncházakról, mindenről, ami zene és élő zene, valamint a közösségépítésről és a közösségek együttlétéről. Örömmel tapasztalta, hogy nem csak a nagyobb városok, de kis falvak intézményei is bekapcsolódtak az országos program-kavalkádba. Hozzátette: szervezőként az is a cél, hogy minél több látogatót csábítsanak a programokra, hogy a tavalyi 160 ezres számot tovább növeljék.

A Kultúrházak Éjjel-Nappal izgalmas programjai közül csupán néhányat említve: Debrecenben farsangi táncház és busóálarc készítés várja az érdeklődőket, míg a kecskeméti Hírös Agórában a néger spirituálék világába vezeti be a hallgatóságot Nicole Taylor, amerikai énekesnő. Ugyanitt éjszakai együttolvasás, szimultán sakkparti és családi karaoke is várja az érdeklődőket. A győr-sopron megyei Péren újrahasznosított tárgyakból készíthetnek hangszereket, az „Élő zene bűvöletében gyerekeknek” program keretében pedig a szentgotthárdiak ismerkedhetnek meg közelebbről a hangszerekkel, kipróbálhatják a trombitát, a dobot és más zeneszerszámokat is. Balatonlellén vetítéssel egybekötött beszélgetés lesz a legendás Omega zenekarról, melynek vendége lesz az együttes billentyűs-zeneszerzője, Benkő László is. A budapesti Vigyázó Sándor Művelődési Házban pedig a pöttyös szoknyától a babos kendőig ívelő rock’n roll és rocktörténeti kalandozás keretében plakát- és retró reklámfilm-válogatás, hangulatidéző rock kocsma egy igazi retró buli várja a szórakozni vágyókat. Mindeközben Badacsonytomajon kolbásztöltő versennyel, Szilágysomlyón pedig Télenülő Banyanya égetéssel temetik a helybéliek a telet.

A több napos rendezvénysorozattal a szervezők szeretnék elérni, hogy a művelődési házak sokszínűsége és a közösségépítés lehetősége minél inkább jelen legyen a köztudatban, valamint, hogy a közművelődési intézmények egyben alkotóműhelyei lehessenek a tehetséges fiataloknak.

A programsorozat keretén belül három pályázatot hirdettek meg a szervezők. A szakmai innovációs pályázatban az olyan példaértékű gyakorlatok bemutatását várják, amelyek elősegíthetik az élő zene szerepének erősítését a közösségi művelődési intézményekben; a fotópályázatra a közművelődési intézmények programjain készült fotókkal bárki nevezhet, míg a „Ha az erősítő mesélni tudna” pályázatra olyan szinopszisokat várnak a szervezők, amelyek a települések könnyűzenei múltjának feltárását és dokumentálást segítik elő. A pályázati kiírások az esemény hivatalos honlapján, a www.kulturhazak.hu oldalon olvashatók.

Várhalmi András, a sajtótájékoztatónak helyet adó Csili Művelődési Központ igazgatója hozzászólásában kiemelte: a művelődési ház korábbi években is aktív részese volt a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatnak, majd szólt a hamarosan századik születésnapján ünneplő intézmény zenés és táncos programokban gazdag múltjáról, melynek kapcsán a sajtótájékoztató lezárásaként felavatták a Cseh Tamás Program kezdeményezésére létrejött Poptörténeti Emlékpontok projekt keretében készült emléktáblát. Az itt elhelyezett tábla annak állít emléket, hogy a Csili a hatvanas évektől kezdve évtizedekig a legkeresettebb koncert- és próbahelyszíne volt a hazai beat- rock-, és popzenekaroknak.

A programsorozat a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza, a Cseh Tamás Programiroda, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége partnerségével, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának 10 millió forintos támogatásával jön létre az idén. Az esemény médiapartnere az MTVA.

A programhoz február elsejéig csatlakozhatnak a hazai és a határon túli művelődési intézmények is. Az kulturális központok folyamatosan regisztrálnak és töltik fel a programjaikat, ezért még az eseményt megelőzően is érdemes figyelni a www.kulturhazak.hu weboldalt, a rendezvény hivatalos honlapját.

Előző sztori

Kistelekre is házhoz mentek a rendőrök

Következő sztori

A németek csaknem negyven százaléka szerint Angela Merkelnek távoznia kell