Közélet

Az elmúlt egy hónapban 89 illegális bevándorló bíróság elé állítását kezdeményezte az ügyészség

Az elmúlt egy hónapban 89 illegális bevándorló bíróság elé állítását kezdeményezte az ügyészség

2016. január 13., szerda
Az elmúlt egy hónapban 89 illegális bevándorló bíróság elé állítását kezdeményezte az ügyészség

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség az elmúlt egy hónapban 87 illegális bevándorló bűnösségének gyorsított eljárás keretében történő elbírálását indítványozta határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, míg további 2 személy esetében határzár megrongálásának bűntette miatt tett indítványt.

A vádiratok szerint az elkövetők közül huszonketten a más által korábban már megrongált kerítésen kialakított résen keresztül léptek be illegálisan Szerbia irányából Magyarország területére, két személy maga rongálta meg a határzárat, míg hatvanöten saját maguk másztak át a kerítés alatt, valamint felett. Az elkövetők közül húszan koszovói, tizenheten török, tizenheten albán, tízen-tízen Srí Lanka-i, valamint eritreai, hatan szomáliai, öten szerb, ketten algériai, míg egy-egy fő líbiai, illetve szír állampolgárnak vallotta magát. A vádlottak közül tízen Röszkénél, kilencen Kelebiánál, további egy-egy fő Ásotthalomnál, valamint Mórahalomnál, míg a többiek, összesen hatvannyolcan, a szerb-magyar határszakaszon, ismeretlen helyen léptek be az államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területre. A vádlottak közül két személy a vádiratok szerint a határátlépés tiltott átlépésének bűntette mellett közokirattal visszaélés előkészületének vétségét is elkövette, mivel hamis, személyazonosság igazolására szolgáló közokiratok is voltak a birtokukban, valamint további egy vádlott a vádirat szerint a tiltott határátlépés bűntette mellett közokirat hamisítás bűntette miatt is bíróság elé állításra került, mivel a személyazonosságának igazolására felmutatott magánútlevélben az Európai Unió területére történő belépéssel kapcsolatban hamis beléptető bélyegző szerepelt. A vádlottak a bűncselekmény elkövetését minden esetben beismerték, egy személy kivételével mindegyik elkövető őrizetben várta a bíróság határozatának meghozatalát. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság döntött. A nyolcvankilenc elkövető közül ötveneggyel szemben az elmúlt egy hét során indítványozta a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a bíróság elé állítást. A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a migrációs válsághelyzet kihirdetése óta mintegy 861 elkövetővel szemben határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, míg 2 személy esetében határzár megrongálásának bűntette miatt nyújtott be gyorsított eljárás lefolytatására irányuló indítványt a Szegedi Járásbíróság előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.