Közélet

Az élelmiszerbiztonsági hatóság és a méhészek közösen védik a magyar mézet

Az élelmiszerbiztonsági hatóság és a méhészek közösen védik a magyar mézet

2016. január 19., kedd
Az élelmiszerbiztonsági hatóság és a méhészek közösen védik a magyar mézet
mez

A jövőben közösen védik a minőségi magyar mézet a méhészek és az élelmiszerbiztonsági hatóság - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a minőségi magyar méztermelés védelme és a mézhamisítás elleni összehangolt fellépés érdekében együttműködési megállapodást kötött kedden a Nébih és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). A dokumentumot a két intézmény képviseletében

Oravecz Márton

, a Nébih elnöke és

Mészáros László

, az OMME elnöke írta alá. A Nébih és az OMME - a vásárlók és a belföldi mézpiac védelme érdekében - egyaránt kiemelten fontosnak tartja a méhészeti szakágazat megerősítését. Így hatékonyabban szűrhetők ki az alacsony minőségű, esetlegesen hamisított import termékek, valamint visszaszoríthatók az illegális, mézhamisítással összefüggő tevékenységek is. Az együttműködés kiterjed az ellenőrzési célok közös meghatározására, a vizsgálatokat támogató autentikus magyar mézek adatbázisának kialakítására, valamint a mézminőséggel, a növényvédelemmel és a méh-egészségüggyel kapcsolatos problémák feltárására és megoldásainak elősegítésére. A Nébih az OMME-t a magyar méhészek országos érdekképviseleti szervezeteként ismeri el, amely - kiemelt koordináló szereplőként - segíti a hatóságot az ágazatban megjelenő jogsértések elleni fellépés hatékonyabbá tételében. Az OMME 2005 óta rendszeresen végez mézellenőrzéseket, 2015 őszén kezdte meg a hamisítás elleni vizsgálatait új vizsgálati módszer alkalmazásával. Az eredményekről kapott tájékoztatást követően indított hatósági vizsgálatsorozat alapján valamennyi kifogásolt tétel forgalmazását felfüggesztette a hivatal. A közlemény emlékeztet: a múlt év decemberében az országos főállatorvos adatszolgáltatási kötelezettséget rendelt el minden első magyarországi tárolási helyet üzemeltető élelmiszer-vállalkozással szemben, ahol az unión kívülről importálnak mézet. Emellett országszerte fokozott hatósági ellenőrzések is zajlanak. A most aláírt együttműködési megállapodástól mindkét szervezet azt reméli, hogy a vizsgálatok a jövőben célzottabbá és még eredményesebbé válnak, ezzel is védve a nagy múltú és minőségi magyarországi méztermelés színvonalát - olvasható a közleményben. Az MTI korábbi információja szerint a magyar méztermelés évi mintegy 20 ezer tonna, ennek 80 százaléka export.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.