A szegedi szimfonikusok haladnak a korral

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhaz_sajttaj014kf“Nagyon jó szórakozás lesz mindazoknak akik eljönnek. Azoknak is, akik csak azért ülnek be, hogy lássák mit hoztunk össze. Ígérem, úgy fognak elmenni, hogy megérte eljönniük és szeretnék, hogy jövőre is legyen valami hasonló.” Ezt ajánlja Lukácsházi Győző a szegedi szimfonikusok Újévi parti-túrájára.

“A szimfonikus zenekarokról az a kép alakult ki az emberekben, hogy sok frakkos, nagyestélyis úr és hölgy ülnek a kottába meredve, s rémségesen komoly zenei műveket játszanak. Mi, zenészek tudjuk, hogy ez nem így van. A sztereotípián szeretnénk változtatni azzal, hogy megmutatjuk, klasszikus zenészekként igenis tudunk mosolyogni. A komolyzenének nevezett hatalmas kosárban rengeteg olyan zenedarab van, amelyek az embert mosolyra késztetik, vidámságot tudnak nyújtani. Úgy gondoltuk, haladva a korral, kiegészítve egy kis vetítéssel és bohóckodással, de természetesen a minőségi követelményeken belül maradva, olyan koncertet fogunk adni, amiben mindez együtt van” – mesélte lelkesen portálunknak az Újévi parti-túra zenés világ körüli utazásról Lukácsházi Győző, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója.

A rendezvényen magát műsorvezető-komédiamesterként aposztrofáló igazgató nem kívánt ennél mélyebb részletekbe bocsátkozni a január 9-ei koncerttel kapcsolatban, annyit azért elárult, a szegedi szimfonikusok első karmestere, Gyüdi Sándor egy kevésbé ismert oldalát is megmutatja. A kétszer 40 percesre tervezett koncert egyik felében pálca nélkül áll ki a közönség elé, s “karakterszínészként, muzsikusként lép a Nagyszínház színpadára”. Kevesen tudják ugyanis a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójáról, milyen jól énekel, illetve, hogy több pengetős hangszeren is játszik, mint például a gitár, a mandolin vagy a bendzsó.

Az Újévi parti-túra plakátján is az áll: “a műsor legyen meglepetés”, a közreműködők sorából azonban színvonalas újévi koncertre következtethetnek a zene szerelmesei. Somogyvári Tímea Zita, László Boldizsár, Varga Zoltán és Kontra Zoltán szerepelnek a fellépők között, vezényelni Balogh Sándor és ahogy már fentebb említettük, Gyüdi Sándor fog.

“Nagyon jó szórakozás lesz mindazoknak akik eljönnek. Azoknak is, akik csak azért ülnek be, hogy lássák mit hoztunk össze. Ígérem, úgy fognak elmenni, hogy megérte eljönniük és szeretnék, hogy jövőre is legyen valami hasonló.”

Mosolygó szimfonikusok, világ körüli zenei utazás, Gyüdi Sándor mandolinnal – ezt ígéri az Újévi parti-túra – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=597478

Szerző: Szegedma Hírportál2016. január 1.

Előző sztori

Lehetetlen tolvajok, hihetetlen mesék – 2015 legérdekesebb kék hírei

Következő sztori

Áder János: a szeretet legyen 2016 iránytűje!